logo

Fenomenul discriminării persistă în Moldova, opinii


https://www.ipn.md/ro/fenomenul-discriminarii-persista-in-moldova-opinii-7967_1013065.html

Chiar şi după 2 ani de la adoptarea Legii privind asigurarea egalităţii, în Moldova mai persistă fenomenul discriminării. Subiectul a fost abordat la masa rotundă de lansare a proiectului: „Consolidarea capacităţilor societăţii civile din Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acţiunilor de advocacy”, implementat de Asociaţia Promo-LEX şi The Equal Rights Trust, transmite IPN.

Proiectul se va implementa până în iunie 2016. Din decembrie şi până acum, au fost realizate cercetări pentru a vedea toate aspectele şi sectoarele ce trebuie acoperite.

Olga Manole, coordonator de proiect la Asociaţia Promo-LEX, a spus că cercetările efectuate demonstrează că persistă discriminarea pe criterii de dizabilitate şi orientare sexuală. De asemenea, au fost depistate cazuri de discriminare pe criteriul de vârstă. Au fost depistate cazuri de discriminare a beneficiarilor instituţiilor de stat, dar aceste cazuri sunt frecvent muşamalizate de autorităţi. Olga Manole a menţionat că sunt cazuri de discriminare a cetăţenilor din stânga Nistrului anume de către autorităţile constituţionale – nu li se asigură accesul la diferite servicii publice, la justiţie etc.

Jim Fitzerald, şeful Serviciului de advocacy la The Equal Rights Trust, a menţionat că  în Moldova există lacune la capitolul asigurarea egalităţii, iar fără un efort suplimentar, în special din partea societăţii civile, aceste lacune nu vor putea fi eliminate.

Andrei Brighidin, membrul Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii, a spus că acest proiect este important pentru a impulsiona depunerea cererilor împotriva cazurilor de discriminare şi de către cetăţenii din raioanele de este deoarece Consiliul poate să le examineze şi pe acestea.

Proiectul prevede elaborarea a două studii iniţiale cu privire la fenomenul discriminării în Moldova, vor fi organizate mese rotunde şi 5 ateliere de instruire cu privire la cadrul legal şi politic în domeniul egalităţii.