Moldova şi-a asumat angajamente internaţionale importante la capitolul respectării drepturilor omului, iar problema egalităţii de gen este semnificativă din această perspectivă. În cazul în care legislaţia egalităţii de şanse nu va fi implementată corespunzător, există riscul ca femeile să fie reprezentate inegal în viaţa politică şi în noul Parlament. De această părere este consilierul în cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Henrik Huitfeldt, transmite IPN.
În actualul parlament există un număr limitat de femei, iar reprezentarea inegală poate să continue dacă legislativul nu va întreprinde anumite acţiuni pentru a spori gradul de reprezentare a femeilor în viaţa politică. „Ştim că una din măsurile propuse de Guvern este de a impune cota de reprezentare a femeilor”, a notat Henrik Huitfeldt.
Consilierul a precizat că practica a şapte state europene, care au introdus cota de reprezentare a femeilor în viaţa politică, a demonstrat că acest mecanism este unul de succes şi permite majorarea gradul de participare a femeilor în procesele de luare a deciziilor.
Henrik Huitfeldt a adăugat că este încurajator faptul că pe parcursul unui an în Republica Moldova au loc discuţii intense de introducere a cotei de reprezentare a femeilor.
„Este important să înţelegem că aceste acţiuni trebuie întreprinse acum. Moldova nu trebuie să rateze această şansă unică de a aproba o astfel de legislaţie. Este nevoie ca actele legislative de reprezentare a femeilor să fie aprobate de urgenţă”, a mai spus consilierul Ambasadei Suediei.
În cazul în care deputaţii nu vor vota în viitorul apropiat includerea cotei de reprezentare a femeilor în viaţa politică, este foarte clar că şi în următorul legislativ femeile vor rămâne în minoritate. Efectele negative în cazul în care femeile nu vor fi reprezentate în Parlament sunt că în viitor femeile şi bărbaţii nu vor deţine aceeaşi putere de a influenţa deciziile care se iau.