logo

Femeile predomină în numărul populaţiei: La o sută de femei revin 93 de bărbați


https://www.ipn.md/ro/femeile-predomina-in-numarul-populatiei-la-o-suta-de-7967_1080166.html

Populația feminină predomină în rândul populației cu reședință obișnuită. La începutul anului trecut, la o sută de femei reveneau 93 de bărbați. Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupuri de vârstă. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației în vârstă de 35-64 ani și 65 ani și peste, la 100 femei revenind 92 de bărbați și, respectiv, 61 de bărbați, transmite IPN.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, femeile trăiesc, în medie, cu 8,3 ani mai mult decât bărbaţii. Speranţa de viaţă la naştere, în anul 2019, a constituit 75,1 ani pentru femei şi 66,8 ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj este cauzat de nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă.

Femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2019, a constituit 26 de ani, iar la bărbaţi – 28,9 ani. Pe grupe de vârstă, cei mai mulţi bărbaţi, care s-au căsătorit în anul 2019, aparţin grupului de 25-29 de ani (36,5%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 de ani (35,5%).

Căsătoriile de până la 20 de ani sunt mai frecvente în mediul rural: puțin peste 10% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 de ani, faţă de 4,2% din căsătorii la femeile de aceeași vârstă, în mediul urban.

În ceea ce privește educația, fetele predomină în învățământul profesional tehnic post-secundar, iar băieții în cel profesional tehnic secundar. În anul de studii 2020-2021, la programele de formare profesională a muncitorilor calificați din cadrul învățământului profesional tehnic secundar, băieții au constituit circa trei pătrimi din total (73%), pe când la programele de formare profesională a maiștrilor, tehnicienilor și altor specialiști din cadrul învățământului profesional tehnic post-secundar ‒ peste o jumătate erau fete.

Femeile optează mai mult pentru învățământul superior. Învățământul superior, comparativ cu cel profesional tehnic post-secundar, înregistrează un nivel și mai mare de participare a populației feminine. De asemenea, femeile sunt mai bine reprezentate la studii superioare de master (inclusiv studiile integrate), unde ponderea studentelor este de 64% din totalul studenților înscriși la acest nivel, precum și la studii superioare de licență – 56%.

La nivelul învățământului superior de licență, populația feminină se orientează cu predilecție spre următoarele domenii generale de studii: științe ale educației, științe sociale si comportamentale, filologie, servicii publice. Pe de altă parte, bărbații, preponderent optează pentru inginerie și tehnologii ale informației și comunicațiilor. În plus, la cele mai solicitate domenii, precum științe economice și drept, se poate observa: o majoritate a femeilor la economie (două treimi din total studenți) și ponderi aproape egale de femei și bărbați la drept.