Femeile-lider doresc să se implice în factorii decizionali privind securitatea internaţională
https://www.ipn.md/ro/femeile-lider-doresc-sa-se-implice-in-factorii-decizionali-privind-securitatea-i-7967_968763.html
Aproximativ 80% dintre refugiaţii din întreaga lume sunt femei şi copii. Violenţele sexuale şi violul sunt extrem de frecvente în zonele de război, precum şi în taberele de refugiaţi, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă semnat de comisarul european pentru relaţii externe şi politica europeană de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.
Aspecte vizavi de soluţionarea problemelor ce ţin de securitatea internaţională au fost discutate la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul unei conferinţe internaţionale cu tema: „Femeile ca factor de stabilitate într-o lume caracterizată prin insecuritate”. Peste 50 de femei-lider de pe toate continentele s-au întâlnit la Bruxelles, la invitaţia doamnei comisar Ferrero-Waldner cu scopul de a găsi remedii pentru evitarea războaielor, restabilirea păcii, reconstrucţia în urma unui conflict şi lupta împotriva terorismului.
În cadrul evenimentului s-a pus accent pe faptul că femeile pot face ca acordurile de pace şi eforturile ulterioare conflictelor să fie mai viabile, mai eficiente şi mai practice. Lucru posibil, deoarece femeile, potrivit organizatorilor conferinţei, adoptă o abordare mai globală în ceea ce priveşte securitatea şi pun în discuţie probleme-cheie sociale şi economice care, altfel, ar fi ignorate.
Potrivit datelor, în ciuda consensului general privind necesitatea de a proteja şi de a emancipa femeile, acestea rămân marginalizate în ceea ce priveşte procesul decizional şi operaţiunile de asigurare şi de menţinere a păcii. Slaba reprezentare a femeilor în politică persistă încă la nivel mondial, inclusiv în Europa. Doar 6% dintre miniştrii din întreaga lume şi 10% dintre parlamentari sunt femei.
Rolul femeilor în promovarea păcii şi a securităţii este recunoscut în Rezoluţia 1325 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind femeile, pacea şi securitatea. De la adoptarea rezoluţiei în anul 2000, a crescut gradul de conştientizare a importanţei includerii femeilor în procesul de pace şi reconstrucţie. Cu toate acestea, punerea în aplicare a mandatului său rămâne sporadică şi ad hoc.
Potrivit experţilor de la Chişinău, deşi R. Moldova a progresat în adoptarea legislaţiei cu privire la egalitatea de şanse şi ratificat mai multe tratate internaţionale ce ţin să fortifice rolul femeii în societate, mai este o cale lungă până când egalitatea de şanse în realitate să corespundă cu ceea ce este scris pe hârtie. Femeile din Moldova sunt la fel de bune în funcţiile de răspundere, însă ocupă poziţii nesemnificative în politică, business şi în administraţia publică. Femeile din Moldova deţin 40% din clasa şomerilor, pe când în fotoliile administrative şi politice – doar în jur de 10%.