logo

Femeile cu dizabilități și de etnie romă sunt limitate în implicarea în viața politică


https://www.ipn.md/ro/femeile-cu-dizabilitati-si-de-etnie-roma-sunt-limitate-7967_1069830.html

Femeile cu dizabilități, dar și cele de etnie romă sunt limitate în implicarea în viața politică, mai ales în calitate de candidate la poziții elective. Partidele politice ezită să includă femeile rome și femeile cu dizabilități pe lista de partid, mai cu seamă pe locuri eligibile. Constatările au fost făcute în cadrul a două programe de capacitare politică a femeilor din diverse grupuri, la care au participat peste 40 de femei cu dizabilități și în jur de 40 de femei de etnie romă, transmite IPN.

Programele de capacitare, instruire și ghidare politică au fost realizate în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019, de Centrul Național al Romilor și Asociația „Motivație” din Moldova, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women). În cadrul unui eveniment de totalizare, s-a menționat că la alegerile locale din acest an, 13 femei rome și șapte femei cu dizabilități au candidat la funcțiile de primar și consilier. Rezultatele alegerilor locale indică că șase femei cu dizabilități și patru femei rome au fost alese consiliere locale. 

Ludmila Iachim, directoarea executivă a asociației „Motivație”, a declarat că acest program a fost unul complex, care a presupus numeroase activități de capacitare și mentorat. „Ca rezultat avem 50% dintre femei au fost alese în calitate de consiliere locale și pentru noi este un rezultat neașteptat și foarte important”, a notat Ludmila Iachim. Potrivit ei, sunt numeroase provocări, iar femeile s-au confruntat cu experiențe mai puțin plăcute, inclusiv atacuri la persoană. „Important e să nu facem diferență între femeie, bărbat, nivel, categorie, ci contează abilitățile persoanei, perseverența și valorile pe care le promovează”, a mai spus Ludmila Iachim.

Coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, a spus că una dintre prioritățile Națiunilor Unite este paritatea de gen. „Abilitarea femeilor este un lucru imperativ. Și totuși, în 2019, de la nivel local la nivel global, participarea politică și liderismul femeilor au rămas constrânse, în special când vorbim despre femei de etnie romă și femei cu dizabilități. Opțiunile femeilor sunt limitate uneori de bariere structurale și, în consecință, femeile mai puțin ca bărbații au șanse la o educație și resurse necesare pentru a obține poziții de conducere importante. Și aceste bariere sunt de fapt mai mari pentru femeile din grupurile subreprezentate”, a notat Desiree Jongsma.

Natalia Duminica, directoarea executivă a Centrului Național al Romilor, a menționat că este pentru prima oară când la alegeri au participat atât de multe femei rome. „Rolurile de gen și responsabilitățile familiale ne-au diminuat șansele de a ne implica în viața politică. Partidele politice au ezitat să ne includă pe listă de partid, dar, în același timp, ne-au invitat să colectăm semnături și să facem campanie electorală. Corupția și situația politică instabilă din țara noastră ne-a demotivat să ne implicăm în procesele politice. Totuși, șase femei au obținut mandatele de consiliere locale”, a declarat Natalia Duminica.

Participantele programelor au raportat cazuri de discriminare pe criterii etnice, de gen și dizabilitate. Coordonatorii programelor le solicită autorităților să vină cu modificări legislative pentru a înlătura barierele existente.