logo

Femeile cu dizabilități, instruite cum să-și revendice drepturile și să se implice în viața comunității


https://www.ipn.md/ro/femeile-cu-dizabilitati-instruite-cum-sa-si-revendice-drepturile-7967_1094183.html

48 de femei cu dizabilități sau mame care au copii cu dizabilități din raioanele Strășeni și Fălești au beneficiat de consiliere psihologică și instruire în vederea combaterii violenței și discriminării. Acțiunile au avut loc în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” implementat de Asociația „Motivație”. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, coordonatoarea proiectului a spus că miza seminariilor practice și a ședințelor de consiliere psihologică este încurajarea femeilor cu dizabilități să comunice eficient cu autoritățile și să-și revendice drepturile, notează IPN.

Proiectul
Acceptă dizabilitatea, nu și violența” este parte a programului Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (EU4GE), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. 
 

„Am avut sesiuni de informare și motivare pentru femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități, iar ca urmare a acestora 48 de femei din cele două raioane țintă au învățat să-și revendice drepturile și să comunice eficient cu autoritățile. De asemenea, în cadrul proiectului au avut loc sesiuni de consolidare a liderismului. Ca urmare a acestor sesiuni 48 de femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități au fost încurajate să se implice activ în comunitate și să-și valorifice potențialul”, a spus coordonatoarea proiectului, Natalia Codrean.

O parte dintre participante și-au unit eforturile creând grupuri de inițiativă și elaborând planuri de acțiuni. În lista activităților necesare de promovat la nivelul celor două raioane se regăsesc: susținerea persoanelor cu dizabilități ca să devină factori de decizie la nivel local, organizarea în școli a instruirilor în domeniul combaterii stereotipurilor și discriminării față de persoanele cu dizabilități pentru profesori, elevi și părinți, crearea serviciilor de suport pentru persoane cu dizabilitate severă, crearea serviciilor calitative pentru persoanele cu boli psiho-sociale.

„Au fost create grupuri de inițiativă la nivel local. Au fost consolidate două grupuri de inițiativă, unul în Strășeni și altul în Fălești. Femeile care au creat aceste grupuri au elaborat planuri de acțiuni prin care vor putea schimba lucrurile spre bine. În cadrul proiectului am avut și serviciul consilierii psihologice individuale și de grup care a fost prestat de doi specialiști în acest domeniu”,  a mai spus Natalia Codrean.

„Serviciile de consiliere psihologică au fost oferite nu doar femeilor, ci și bărbaților care fie sunt cu dizabilități, fie au în îngrijire persoane cu dizabilități, lucrând ca asistenți personali în familii. Bărbații sunt mai închiși, ei nu sunt obișnuiți să vorbească despre emoțiile și sentimentele lor. Când am venit cu această oportunitate, la început au ezitat, ulterior și-au schimbat părerea. Lucrând cu ei, am văzut că la fel ca și orice persoană se confruntă cu greutăți. Am vorbit cu acești bărbați despre rolul familiei, am abordat aspecte legate de violență, modul de evitare a acestora”, a spus psihologul Asociației „Motivație”, Natalia Popov.

Asociația Obștească „Motivație” este una dintre cele 20 de ONG-uri din țările Parteneriatului Estic care au primit granturi pentru implementarea inițiativelor inovatoare de combatere a discriminării în bază de gen.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.