Femeile bătute se tem să recunoască acest lucru
https://www.ipn.md/ro/femeile-batute-se-tem-sa-recunoasca-acest-lucru-7967_1001801.html
Foarte multe femei din Republica Moldova nu declară că sunt victime ale violenţei domestice din cauza neîncrederii în specialiştii din domeniu, dar şi în rude. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă luni, 26 noiembrie, de către preşedintele Forului Organizaţiilor de Femei, Elena Burcă, şefa Asociaţiei împotriva violenţei „Casa Mărioarei”, transmite Info-Prim Neo.
65% dintre femei au recunoscut că au fost supuse violenţelor măcar o dată în viaţă, însă declaraţiile au fost făcute în cadrul unui chestionar confidenţial. Anual la „Casa Mărioarei” se adresează în medie o mie de femei. Dacă la serviciile de zi apelează mai mult femeile din capitală, atunci cele de adăpost sunt solicitate de femeile din mediul rural. Elena Burcă spune că violenţa este ascunsă de agresor ca să nu observe societatea şi nici organele responsabile de monitorizarea situaţiei.
La aceeaşi conferinţă, ministrul muncii, protecţiei sociale şi a familiei, Valentina Buliga, a declarat că violenţa asupra femeilor nu este legată de o anumită regiune, ţară sau statut social. „Cauzele violenţei îşi au originea în relaţiile de putere inegală între bărbaţi şi femei de-a lungul istoriei. Discriminarea constantă a femeilor generează o discriminare atât în familie, cât şi în societate. Violenţa în familie are consecinţe grave, deoarece o societate sănătoasă porneşte de la o familie sănătoasă”, a mai specificat ministrul.
Într-o declaraţie semnată de către înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva femeilor, se spune că în fiecare zi violenţa şi abuzurile afectează femei din toate mediile sociale, indiferent de frontiere geografice, economice sau educaţionale. În acest sens, eradicarea şi prevenirea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor va fi tema prioritară a celei de a 57-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU, care va avea loc în martie 2013, iar Uniunea Europeană va depune toate eforturile pentru a asigura succesul Comisiei pentru Statutul Femeii.
În anul curent în Republica Moldova s-au produs peste 600 de infracţiuni în familii, dintre care 13 omoruri. Victime ale violenţelor sunt 528 de femei, 13 copii şi 117 de bărbaţi.