În Republica Moldova mai sunt cazuri când instanţele de judecată refuză să emită ordonanţe de protecţie pentru femeile supuse violenţei domestice, în special în cazul femeilor abuzate psihologic. Afirmaţia aparţine Lilianei Potâng, juristă în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, care într-un interviu pentru Radio Europa Liberă a declarat că numărul victimelor violenţei în familie continuă să crească, iar majoritatea dintre ele sunt femei, transmite IPN.
„Mai avem încă refuzul instanţelor de judecată de a emite ordonanţele de protecţie. Ne referim mai mult la cazuri de violenţă psihologică, când nu avem acel raport de examinare medico-legală, nefiind vorba despre violenţa fizică, ci avem chiar anumite rapoarte de evaluare psihologică. Or, aceste rapoarte de evaluare psihologică nu au o valoare obligatorie probabil pentru instanţă. Dacă instanţa doreşte să ţină cont, ţine cont de acest raport, dacă nu – nu ţine cont”, a spus jurista.
Referindu-se la problemele ce ţin de combaterea violenţei în familie, Lilia Potâng a menţionat că autorităţile nu pot asigura protecţie imediată victimelor din cauza lacunelor din legislaţie. „Dacă, ipotetic vorbind, un caz de violenţă în familie ar avea loc noaptea târziu, se cheamă echipajul 902 şi agresorul nu dă voie poliţiei să intre în proprietate pentru a colecta probele, pentru a vedea ce se întâmplă la faţa locului, practic nu se poate intra peste dezacordul agresorului”, spune jurista.
O altă problemă ar fi conlucrarea ineficientă a autorităţilor de resort în prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă în familie. Actorii cei mai importanţi şi cei mai implicaţi în soluţionarea acestor cazuri sunt poliţistul de sector, împreună cu asistentul social. Lilia Potâng spune că există foarte multe situaţii când poliţistul de sector nu conlucra în niciun fel cu asistentul social şi invers.
Lilia Potâng a remarcat printre probleme şi insuficienţa centrelor de reabilitare a victimelor violenţei în familie şi a serviciilor care sunt destinate agresorilor. În prezent, sunt doar 16 centre care oferă plasament pentru victimele violenţei în familie, acolo victimele beneficiază de anumite servicii sociale, psihologice şi juridice, în funcţie de fiecare centru şi doar două astfel de centre care prestează servicii pentru agresori.