logo

Federația Rusă în continuare exercită presiuni asupra Republicii Moldova, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/federatia-rusa-in-continuare-exercita-presiuni-asupra-republicii-moldova-7965_1098051.html

Federația Rusă în continuare exercită presiuni asupra Republicii Moldova, a avut mai multe tentative de destabilizare a situației, întreprinde acțiuni care lovesc dur în cetățeni, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Întrebat  la ce etapă se află discuțiile privind paritatea între diplomații ambasadei Republicii Moldova la Moscova și cei ai Federației Ruse la Chișinău, Nicu Popescu a declarat că în ultimele luni a văzut că mai multe state au mers pe crearea unor situații în care numărul de diplomați ai acestor state în Federația Rusă și numărul de diplomați ai Federație Ruse în statele respective a fost ajustat la noile realități. „Aici eu aș vrea să menționez că este o situație standard că statele mici și statele mari au un număr de diplomați diferit. De regulă statele mici au misiuni diplomatice mai mici, iar statele mari au misiuni diplomatice mai mari și în acest sens lipsa unei parități este o situație standard în majoritatea interacțiunilor în plan externe. În același timp, putem constatat că pentru orice țară este foarte important ca atunci când sunt mulți diplomați, aceștia să lucreze pentru îmbunătățirea relațiilor, nu înrăutățirea relațiilor. Prin prisma acestui cadru putem spune că Republica Moldova este avantajată de faptul că statele prietene au la Chișinău acreditați mai mulți diplomați. Noi, în relația cu UE solicităm ca prezența diplomatică să fie mai mare pentru că acest lucru ne ajută să accelerăm procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu.

Nicu Popescu spune că în cazul Federației Ruse se constată că în ultimii 30 de ani aceasta  avut politici ostile față de Republica Moldova. Rusia a sprijinit și sprijină în continuare separatismul, menține ilegal trupe pe teritoriul Republicii Moldova, a impus de multiple ori embargouri. „Eficacitatea acestor eforturi diplomatice și deseori nu foarte diplomatice, desigur, ne face să analizăm în continuare în ce măsură o prezență atât de mare a unui număr atât de mare de diplomați într-adevăr facilitează sau din contra complică interacțiunile diplomatice dintre țările noastre. O să vă dau câteva exemple: iată aceste rachete rusești care au violat spațiul aerian al Republicii Moldova au creat o situație de stres enorm pentru sectorul nostru aeronautic, au creat o situație în care o companie mare europeană s-a retras de pe piața Republicii Moldova și din cauza acestor rachete rusești care au violat spațiul nostru aerian cetățenii noștri nu au suficiente zboruri, diaspora nu are suficiente zboruri, oamenii de afaceri nu au suficiente zboruri pentru a-și vinde produsele”, a declarat Nicu Popescu.

Vicepremierul susține că Republica Moldova analizează un spectru mai larg de măsuri prin care încearcă să limiteze tentativele, deseori susținute de Federația Rusă, de destabilizare a situației din Republica Moldova, inclusiv prin cooperare cu grupele criminale organizate, de genul grupului Șor. „Această discuție privind numărul de diplomați ruși face parte din această analiză mai largă și orice decizie legată de răspunsurile ulterioare ale Republicii Moldova la politicile ostile ale Federației Ruse, evident, se ia nu într-o singură instituție din Republica Moldova, se ia prin coordonare și discuții cu factorii de decizii politice în Republica Moldova, cât și cu celelalte instituții responsabile de securitatea statului”, a declarat Nicu Popescu.

Cât privește modul în care Republica Moldova are grijă de cetățenii săi din Federația Rusă, Nicu Popescu declară că, la fel ca și în alte state unde există o diasporă numeroasă, se face tot posibilul să existe servicii consulare disponibile, inclusiv acorduri de protecție socială. „În cazul Federației Ruse, spuneam că într-adevăr relațiile politice cu Federația Rusă sunt afectate în cea mai mare măsură de politicile ostile, neprietenoase ale Federației Ruse față de Republica Moldova: acțiuni, embargouri, restricții comerciale, declarații neprietenoase, nepoliticoase, nediplomatice,  care vin din partea ministerului de externe rus, din partea unor politicieni ruși, a unor militari ruși. Toate aceste lucruri evident lovesc în această relație care deja are loc și se derulează în condițiile în care Rusia este acel stat care a lansat printr-o agresiune militară brutală cel mai mare război de pe teritoriul continentului european de după cel de-al Doilea Război Mondial”, spune vicepremierul.

Referindu-se la evenimentul tragic care a avut loc pe aeroportul din Chișinău și relațiile ce urmează a fi stabilite cu statele din CSI privind securitatea, Nicu Popescu a declarat că asta „ presupune că instituțiile statului trebuie să-și ajusteze mai multe politici în mai multe domenii”. Într-adevăr analizăm și anumite măsuri care ne vor permite pe viitor să avem o claritate mai mare a acelor procese de intrare și, eventual, ieșire din Republica Moldova. Se discută mai multe opțiuni și în curând veți avea mai multe detalii pe deciziile care urmează a fi luate în acest sens. Anterior, în ultimele luni, Republica Moldova a întreprins anumite acțiuni. În acest domeniu, Republica Moldova în permanență analizează situația, analizează riscurile și își ajustează cadrul legal. Noi vrem să ne asigurăm că relațiile noastre pozitive, acele elemente pozitive de cooperare nu sunt afectate de denunțare a anumitor acorduri semnate cândva în spațiul CSI”, a mai spus Nicu Popescu.