Federaţia Fermierilor susţine AMN la alegerile din 28 noiembrie
https://www.ipn.md/ro/federatia-fermierilor-sustine-amn-la-alegerile-din-28-noiembrie-7965_986723.html
Sectorul agrar al Republicii Moldova va continua să progreseze dacă la cârma Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare va rămâne aceeaşi conducere, a declarat, joi, la o conferinţă de presă preşedintele Federaţiei Fermierilor din Republica Moldova, Vasile Mârzenco, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Mârzenco, valoarea Produsului Intern Brut în agricultură a crescut anul acesta cu aproximativ 15%, acest indicator fiind cel mai mare de la începutul implementării reformelor în sectorul agrar. Ascensiunea cantităţii producţiei agricole s-a datorat, în mare măsură, politicilor pe care le-a promovat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în special liberalizarea exportului de produse agroalimentare.
Preşedintele Federaţiei Fermierilor a mai spus că în acest an au fost scoase toate barierele la exportul de cereale şi băuturi alcoolice, dar şi la importul cărnii. Şi exportul altor produse cum ar fi strugurii de poamă a cunoscut aceeaşi ascensiune. „Producătorii agricoli au avut posibilitatea să exporte struguri în România şi Ucraina şi acest proces i-a făcut pe procesatorii noştri şi făbricile de vin să devină mai receptivi faţă de furnizorii acestui produs, iar preţul de achiziţionare a crescut simţitor” , a declarat Vasile Mârzenco.
Referindu-se la subvenţiile de stat în domeniul agricol, liderul fermierilor a subliniat că numărul beneficiarilor a crescut de la 2800 de agenţi economici în anul 2009, la 11000 în acest an.
În aceeaşi conferinţă de presă preşedintele Federaţiei Fermierilor a subliniat importanţa organizării producătorilor autohtoni în asociaţii de produs, politică promovată şi susţinută de către Ministerul Agriculturii.
Vasile Mârzenco a menţionat că o problemă majoră a fermierilor din Moldova este accesul redus la cunoştinţele şi informaţiile profesionale din domeniu. Nu există o reţea eficientă de transfer de cunoştinţe către fermieri aşa ca în unele ţări occidentale dezvoltate. Federaţiei Fermierilor, împreună cu Ministerul Agriculturii, îşi propune să lichideze această lacună.
„Noi, membrii Federaţiei Fermierilor din Republica Moldova, dar şi producătorii agricoli, ne dorim mult ca şi după alegeri să continuăm bunele practici începute în anul 2010 împreună cu conducerea acestui minister. Cred că e şi cazul să spunem că fermierii fac trimiteri şi transmit mesaje de mulţumire conducerii ministerului şi personal domnului ministru Valeriu Cosarciuc pentru sprijinul acordat. Ţinând cont că ministrul Cosarciuc candidează pe listele partidului Alianţa Moldova Noastră, desigur că fermierii din Republica Moldova au morala obligaţiune să sprijine actuala formaţiune în alegerile parlamentare”, a conchis Vasile Mârzenco.