„Farmecul Lecturii de Crăciun” la Biblioteca „Stefan cel Mare”
https://www.ipn.md/ro/farmecul-lecturii-de-craciun-la-biblioteca-stefan-cel-mare-7967_979618.html
Sub lumânări aprinse, cu dispoziţie bună şi atmosferă de poveste, tinerii poeţi şi scriitori au participat, în seara de vineri, 18 decembrie, la Programul inovativ „Nopţile Lecturii”, desfăşurat de Biblioteca publică „Ştefan cel Mare” sub genericul „Farmecul Lecturii de Crăciun”. Tinerii au susţinut un recital de poezie şi cântec, au participat la concursuri, au făcut schimb de cărţi şi au avut parte de surprize de la Moş Crăciun, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit directorului bibliotecii, Angela Timuş, „Nopţile Lecturii” este un program inovativ, fără precedent în R. Moldova şi se se află la a doua sa ediţie, prima, cea de deschidere, a avut loc în octombrie. Obiectivul principal al serilor este promovarea tinerelor talente şi promovarea cultului lecturii.
„Ne-am propus să dezvoltăm la tineri dragostea pentru lectură, pentru frumos, să-i atragem la bibliotecă, deoarece biblioteca este un loc care uneşte, să ajutăm tinerii să-şi manifeste talentele”, menţionează directoarea.
Organizatorii “Nopţilor Lecturii”, îşi propun să ofere o alternativă pentru tineri de a-şi petrece timpul liber în mod util şi frumos. „Programul a fost iniţiat pentru ca tinerii să aleagă biblioteca ca un loc de recreare, unde pot purta discuţii interesante şi utile, pot face schimb de idei, pot iniţia programe noi în comun, astfel şi biblioteca devine astăzi nu numai un centru informaţional dar şi un institut de relaxare şi odihnă”, spune Angela Timuş.
Coordonatorul pragramului „Nopţile lecturii”, Olesea Bolocan, spune că îşi propune ca scop tradiţionalizarea acestor seri. „În fiecare lună noi vom dedica serilor o anumită temă. De această dată am ales în mod firesc „Farmecul Lecturii de Crăciun” prin care se doreşte promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă pentru tineri, prin a-i informa şi îndemna să citească mai mult, să utilizeze, în combinaţie cu internetul, şi capacităţile bibliotecii, spune coordonatoarea.
În cadrul serilor, tinerii susţin recitaluri de poezii, proprii şi ale autorilor naţionali şi universali consacraţi, susţin recitaluri de cântec folosind metoda Karaoke.
La „Nopţile de Lectură” sunt prezente şi personalităţi din cultură în calitate de invitaţi speciali. De această dată au fost invitaţi fraţii Gandrabura din formaţia Osigan. „Cred că este o acţiune benefică pentru tineri, pentru că în cadrul acestor seri se cultivă dragostea pentru carte. Astfel de manifestări sunt o mare raritate, nu am mai auzit de aşa ceva până acum”, spune Ion Gnadrabura. Fratele său, Sergiu Gandrabura, adaugă că dacă ar avea de ales dintre o seară la cafenea şi o seară de lectură într-o biblioteca, ar opta pentru a doua variantă.