logo

Fără un sistem modernizat de taxare, autoritățile locale se mișcă într-un cerc vicios


https://www.ipn.md/ro/fara-un-sistem-modernizat-de-taxare-autoritatile-locale-se-7967_1091131.html

Taxele locale acoperă doar 2,8% din cheltuielile bugetelor locale, iar autoritățile publice locale se află într-o situație nefavorabilă comparativ cu autoritățile centrale. Ponderea taxelor locale în cheltuielile bugetelor publice scade cu anii, subliniază economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul. Potrivit expertului, dacă nu ne gândim astăzi la un sistem de taxare care să nu presupună decizii anuale, pur și simplu facem ca autoritățile locale să se miște într-un cerc vicios de frică de a lua decizii, transmite IPN.

La un eveniment al Coaliției pentru Descentralizare, la care a fost prezentat studiul „Modernizarea sistemului de taxe locale, instrument de bază în creșterea autonomiei financiare locale”, Veaceslav Ioniță, autor al studiului,  a remarcat că taxele percepute de autoritățile locale au cote fixe și anual primarii trebuie să meargă la consiliile locale pentru a obține ajustarea acestora. Taxele locale au fost gândite într-o așa manieră că se aplică doar asupra agenților economici și de aici apare conflictul dintre primării, consiliile locale și agenții economici. Este nevoie de extins baza fiscală ca să cuprindă și populația din comunitate.

Guvernul și-a luat lui impozitele care cresc în fiecare an, iar la primării le-a dat ceea ce moare tot în fiecare an. Cel mai clar (acest lucru) se vede pe impozitul funciar. În anul 1996 acest impozit era 1,5% din PIB. Timp de 25 de ani, Guvernul, având mare grijă și milă pentru agricultori, nu l-a modificat și în prezent a ajuns  0,07% sau de 21 de ori mai mic. Grija Guvernului la acciz nu se vede, la TVA nu se vede, la faptul că ei obligă pe toți agricultorii să plătească impozitele nu se vede, dar în privința unui impozit care se duce în bugete locale, Guvernul are o grijă de invidiat”, a menționat  Veaceslav Ioniță.

Expertul IDIS spune că trebuie precizate taxele de parcare și de salubrizare. Trebuie să fie definit foarte clar că există taxă de parcare pe care o plătesc toți agenți economici care au parcări și există taxă pentru utilizarea locului de parcare. La fel, trebuie să se facă delimitare dintre taxa de salubrizare a spațiului public și taxa pentru serviciul de evacuare a gunoiului individual.

Primarul orașului Strășeni Valentina Casian a menționat la același eveniment că autonomia locală are de suferit  din cauza lipsei de comunicare. Carta europeană a autonomiei locale prevede că toate competențele autorităților locale trebuie să aibă și acoperirea financiară, dar noi nu avem acoperire financiară la toate aceste competențe, iar compartimentul de taxe locale este un element foarte important atunci când vorbim de veniturile proprii. Acest sistem este unul depășit, a remarcat primarul.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a menționat că de-a lungul anilor autoritățile publice locale, în special consiliile locale, n-au venit cu inițiative care să îmbunătățească mecanismul de aplicare a taxelor locale sau să propună cote de taxare care să aducă venituri în localitate. Iar acest lucru este important să se facă.

Coaliția pentru Descentralizare este o platformă de discuții care vine să avanseze procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale. Coaliția a fost lansată la sfârșitul lunii iunie de către Congresul Autorităților Locale din Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS Viitorul și Promo-LEX.