Fără un compromis la guvernare este imposibil de realizat ceva, dezbateri
https://www.ipn.md/ro/fara-un-compromis-la-guvernare-este-imposibil-de-realizat-ceva-7965_999189.html
Aleşii poporului au nevoie de un compromis, indiferent de care parte sunt, la putere sau în opoziţie. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele fracţiunii Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, la dezbaterile publice „Arma, arta şi crucea compromisului politic”, organizate de Agenţia de presă Info-Prim Neo, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.
Dumitru Diacov a declarat că politicienilor moldoveni le lipseşte tendinţa de a căuta un compromis rezonabil în actul de guvernare. „Eu sunt unul dintre cei care duce crucea compromisului de mai mulţi ani deja, am înţeles că fără compromis e imposibil de realizat ceva. Noi avem partide dispuse către compromis într-o anumită doză şi avem alte partide care foarte puţin sunt îndreptate spre compromis, ele sunt plasate pe stânga sau pe dreapta, în extreme. Aşa gândeşte lumea şi fiecare vrea să-şi mobilizeze electoratul, să-l ţină aproape, şi cu cât mai războinice sunt aceste partide, cu atât mai aproape îşi ţin alegătorii”, a spus liderul democrat.
Ghenadie Ciobanu, deputat în fracţiunea Partidului Liberal-Democrat (PLDM), a spus că, dacă politicienii vor o ascensiune, trebuie să răspundă la câteva întrebări: „Ce fel de stat doresc? Unde merg? Cum merg?”, deoarece uneori au idei absolut incompatibile în acest sens. „Compromisul trebuie atins pe alte căi decât doar aşezarea la masa de negocieri”, a opinat deputatul, care a mai adăugat că dacă alianţa de guvernare are un scop bine definit, atunci opoziţia nu a formulat o idee încotro se porneşte. „Uneori mi se pare că opoziţia apelează anume la arma compromisului, ci nu ca la un instrument”, a mai spus Ghenadie Ciobanu.
Valeriu Munteanu, deputat în Parlament din fracţiunea Partidului Liberal, a remarcat că în Moldova există un anumit trend, s-a mişcat carul din loc, dar că există câteva probleme care trebuie rezolvate imediat, altfel vom avea peste 20 de ani aceeaşi situaţie. „Noi am zis că vrem să mergem pe calea integrării europene, şi dacă aceasta era clar pentru toată lumea, alte teme, sterile pe alocuri, poate nu mai apăreau. A doua problemă este însăşi existenţa Partidului Comuniştilor, acest monstru, acest ciclop, a trecut atâta vreme şi nu s-a reformat: aceleaşi simboluri, aceleaşi slogane şi chiar aceleaşi apucături. Pentru PL este practic imposibil să ajungă la un compromis cu un partid comunist nereformat, care insistă să protejeze crimele unui regim totalitar”, a declarat deputatul PL.
Pe de altă parte, Artur Reşetnicov, deputat din fracţiunea PCRM, a declarat că procesul de cooperare între guvernare şi opoziţie, în ultimii ani, nu numai că nu a înregistrat niciun progres, dar chiar a regresat. „N-aş putea aprecia pozitiv situaţia de acum. Dacă un partid este în opoziţie, aceasta nu înseamnă că el nu trebuie ascultat, nu înseamnă că propunerile lui nu trebuiesc dezbătute, am ajuns la situaţia când autorităţile au adoptat o lege prin care a decis că propunerile care nu au trecut în dezbateri se anulează”, a remarcat Artur Reşetnicov, reprezentant al opoziţiei parlamentare în cadrul dezbaterilor.
Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, a declarat că îi vine greu să spună care dintre modelele de compromis politic este demn de urmat. Expertul a ezitat să dea un exemplu după ce a fost întrebat care model de compromis este mai bun, cel al comuniştilor, cu opoziţia în perioada de guvernare, sau cel al Alianţei pentru Integrare Europeană. „Din păcate la noi nu s-a mers pe punctele care ne unesc, ci pe cele care ne dezbină. De multe ori compromisul este garantul dezvoltării, cred că avem nevoie de un pact, dar care să fie respectat de toate părţile”, a concluzionat vicedirectorul „Politicon”.
Igor Boţan, expertul permanent al dezbaterilor publice organizate de Info-Prim Neo, a remarcat că Republica Moldova are şanse pentru un dialog normal între putere şi opoziţie, ca acestea să ajungă la un compromis, precum există şi soluţii în acest sens. „Prima soluţie e ca AIE să guverneze ţara mai bine decât au făcut-o comuniştii timp de 8 ani. Societatea este împărţită, 37% de respondenţii sondajelor de opinie spun că ţara a fost guvernată mai bine pe timpul comuniştilor, iar 30% afirmă că Alianţa a guvernat-o mai bine. Diferenţa nu e mare. O altă soluţie sunt deliberările, iar proiectul lansat de Info-Prim Neo este unul potrivit”, a remarcat Igor Boţan. El a spus şi Constituţia trebuie îmbunătăţită, salutând iniţiativa PL în acest sens, doar că trebuie respectate şi procedurile de rigoare.
Dezbaterea publică „Arma, arta şi crucea compromisului politic”, este a şaptea din ciclul de acţiuni similare prevăzute de proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Participanţii la dezbateri au menţionat, în câteva rânduri, importanţa proiectului pentru dezvoltarea unei comunicări clare şi coerente între forţele politice şi societate.