logo

Fără curcani, dar într-un stil nu mai puțin mafiotic Revista IPN


https://www.ipn.md/ro/fara-curcani-dar-intr-un-stil-nu-mai-putin-7978_1074658.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (29.06-05.07.2020)

Evenimente în top, de la A la Z

TOP I LA ALEGERI MOLDOVENII VOR CÂNTĂRI „KULIOKUL” După ce în spațiul public au apărut imagini video cum Vladimir Plahotniuc îi oferă o sacoșă în care se presupune că erau bani, peste 52% din respondenții ediției din iunie a Barometrului Opiniei Publice au spus că președintele trebuia să-și dea imediat demisia. Peste 63% cred că președintele trebuia să ceară o anchetă penală pentru denigrarea imaginii sale, peste 63% cred că el trebuia să-și ceară scuze publice de la popor, la fel, peste 63% susțin că Procuratura trebuia să inițieze un dosar penal pe numele președintelui, iar peste 63% au spus că deputații din opoziție din Parlament trebuiau să solicite demisia președintelui și cercetarea lui pentru corupție.

TOP II CRONICA UNEI UNEI TRANZACȚII PE PIAȚA ROBILOR PARLAMENTARI 30 iunie Ștefan Gațcan, deputat ales în circumscripția electorală nr. 38 Hâncești pe 15 martie, după care satele Bălceana și Sofia au devenit un focar de COVID19, s-a retras din rândurile fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor pentru a se alătura grupului parlamentar Pro Moldova.

Acesta a declarat că decizia de a părăsi Partidul Socialiștilor și a adera la grupul parlamentar Pro Moldova este o decizie personală. „Nu este influiențată de nimeni și este o decizie care este motivată din punct de vedere al situației care există azi în societatea noastră”, a spus deputatul.

În altă ordine de idei, el a menționat că, „echipa Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și a salva țara din criza în care s-a pomenit, dar, din păcate, luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19m-au determinat să mă detașez de aceste acțiuni care depășesc interesele cetățenilor și ale statului”, a spus deputatul. Ștefan Gațcan le-a sugerat foștilor colegi să nu vină cu atacuri în adresa sa, a rudelor, prietenilor.

Totodată, la începutul acestei luni, Ștefan Gațcan a avut o întrevedere cu Igor Dodon, despre care a relatat doar șeful statului, spunând multe, inclusiv că deputatul Gațcan „a apreciat acțiunile întreprinse de actuala guvernare în vederea sporirii investițiilor în dezvoltarea sistemului medical din Moldova și susținerii personalului medical prin majorarea salariilor acestora”.

Lilian Carp, deputat PAS: „Gațcan va racola și alți deputați din PSRM în Pro Moldova. Vor urma cel puțin încă două plecări din PSRM.”

Vladimir Bolea, deputat PAS: „Cu siguranță cred că socialiști vor vrea să mergem la alegeri anticipate”.

Cu o zi înainte, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a afirmat că în interiorul fracțiunii socialiștilor în Parlament ar exista un grup care nu este de acord „cu politica pe care o promovează Igor Dodon”. Voronin a ezitat să spună cine ar conduce acest grup, dar se arată convins că e vorba de deputați care „au înțeles că nu mai au perspectivă să fie nominalizați pe lista partidului în următorul Parlament”. Cu titlu de replică, socialiștii au dat o declarație, învinuindu-l pe Vladimir Voronin de minciuni și de bani primiți „de la Plahotniuc și Șor ca să atace președintele țării și PSRM-ul”.

Vicepreședintele PSRM, Vlad Batrîncea a înștiințat că „PSRM îl condamnă pe trădătorul Gațcan, dar și pe proxenetul din afara Republicii Moldova, Plahotniuc. PSRM va face tot posibilul ca acest Parlament să fie dizolvat”. Anterior, Gațcan le-ar fi spus colegilor săi că s-a încercat coruperea sa. „Spunea că i s-a propus 500 000 de mii, valută. Cred că suma aceasta s-a triplat”, a precizat Batrîncea. El i-a cerut lui Ștefan Gațcan să-și depună mandatul de parlamentar.

Mai mult, PSRM a declarat că actualul Parlament al Republicii Moldova nu mai reprezintă voința poporului și din acest motiv trebuie dizolvat de urgență.

În aceeași zi,
în spațiul public au apărut imagini despre care Vladimir Cebotari, deputat Pro Moldova, a precizat că cineva dintre membrii grupului parlamentar a fost oprit în trafic de către un grup de persoane, care deja a fost identificat, acesta permițându-și presiuni și amenințări cu răfuială fizică pentru a fi luate anumite decizii.

Și Andrian Candu, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, a venit cu un mesaj: „Politicul presupune lupta politică, lupta ideilor, profesionalismul, experiența, poziționările politice. Politicul nu presupune intimidare, amenințare, ceea ce a început tot mai des și mai des să se întâmple în Republica Moldova”, a spus Andrian Candu.

Ulterior, deputații au precizat că e vorba despre Ștefan Gațcan. Mașina deputatului a fost trasă pe dreapta și a urmat o sesiune de amenințări, inclusiv din partea deputaților Corneliu Furculiță și Vlad Batrîncea. „L-au intimidat și amenințat inclusiv cu răfuiala fizică și l-au presat să-și depună mandatul. Vom face o sesizare a organelor de drept, avem înregistrări video și audio, vom indica și numele concret”, a punctat Cebotari.

Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, a opinat într-o emisiune TV că organele procuraturii trebuie să se expună în cazul plecării deputatului Ștefan Gațcan din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM), dar și în privința altor cazuri similare asupra cărora planează suspiciuni de acte de corupție. Diplomatul este de părere că parlamentarii pot să aleagă să-și schimbe la un moment dat formațiunea politică, doar dacă aceștia sunt ghidați de propriile convingeri și nu de acțiuni cu pretins caracter ilegal.

Deputații socialiști au protestat în curtea maternității fondate de Gațcan cu coroane funerare aduse de activiștii PSRM. „E o persoană pentru care două luni la rând, în plină iarnă, a muncit o echipă întreagă. Eu, ca șef al staffului electoral, am făcut tot posibilul pentru echipă”, a spus Vasile Bolea . A fost sesizată poliția pentru a documenta circumsțantele și acțiunile celor prezenți.

Pro Moldova a anunțat că Ștefan Gațcan are telefonul deconectat și nu se știe locul aflării lui.

1IULIE Prezent la Parlament pentru a participa la ședința Comisiei protecție socială, familie și sănătate, Ștefan Gațcan a fost sechestrat de un grup de deputați socialiști și impus să semneze cererea de demisie, a declarat grupul parlamentar Pro Moldova.

Socialiștii au anunțat că Gațcan a renunțat la mandat. Vestea a fost dată de șeful fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță.

În replică, Pro Moldova a scris că Gațcan nu a scris nicio cerere. „Din imaginea apărută în public, se vede clar că dl Gațcan nu are în fața sa nicio cerere, spre deosebire de deputatul socialist Vasile Bolea. Locul aflării deputatului Gațcan este necunoscut deocamdată”.

Membrii partidului Pro Moldova au protestat în fața Președinției. Aceștia susțineau că deputatul Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat și obligat să renunțe la mandatul de deputat. Potrivit lor, în spatele acțiunilor ar sta socialiștii. Preț de câteva ore deputații au încercat să intre în sediul Președinției, însă accesul a fost restricționat. Mai mult, deputatul Vladimir Cebotari a fost luat peste capota unei mașini ce ieșea din curtea Președinției.

„Ștefan Gațcan nu s-a aflat astăzi în clădirea Președinției”, au declarat ulterior reprezentanții instituției prezidențiale.

Pro Moldova a precizat că miercuri Ștefan Gațcan a depus o plângere la Procuratura Generală în care a reclamat hărțuirea, intimidarea și șantajul la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM. Vineri Procuratura Generală a declanșat un proces-penal în care urmează a fi stabilite toate circumstanțele cazului.

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a presupus că colegul său „se află la Condrița sau la Bulboaca la un iaz, la un om de afaceri care este foarte apropiat socialiștilor, de asemenea și președintele Igor Dodon. Se afla izolat, fara acces la telefoane”, a menționat Candu.

Cât despre Gațcan, acesta a apărut ulterior într-o secvență video, într-o vie, cu masca medicinală pe față, afirmând că este bine și că o perioadă nu va comunica cu nimeni. Aceasta în pofida faptului că mașina sa a rămas parcată la Parlament.

Miercuri seara, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a comunicat că deputatul Ștefan Gațcan a fost „evacuat de SPPS-ul lui Dodon și de unele persoane de la SIS” și nu se mai află pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 2 IULIE Ștefan Gațcan a mai plasat un video că e „ok”, care, însă, nu a făcut mai multă lumină.

3 IULIE. Deși pe întreaga derulare a subiectului președintele a etalat distanțare, intervenția acestuia în cadrul mesajului televizat „Președintele răspunde” a arătat implicarea plenară a șefu lui statului: „Unde este domnul Gațcan și ce a fost câteva zile în urmă? Eu știu că a fost o discuție la fracțiunea noastră. Dânsul a venit la fracțiune așa cum a convenit cu colegii mei din PSRM și a depus cererea de părăsire a Parlamentului Republicii Moldova. Dat fiind faptul că dânsul a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății dumnealui, președintele fracțiunii PSRM s-a adresat cu o cerere președintelui țării, adică mie, să asigurăm pază de Stat dumnealui, pentru că avea frică pentru viața sa, de cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă ca să scrie cererea, probabil, nu știu, el se temea și i-am dat pază de Stat. Doar până la frontieră. A ieșit din țară, dar nu pot să vă spun în ce direcție pentru că noi nu cunoaștem...”

Analistul român Dan Dungaciu spune că ceea ce se întâmplă la Chișinău în legătură cu deputatul Ștefan Gațcan se vede foarte prost, din afară, pentru Republica Moldova. Deși Igor Dodon va încerca să se disocieze de episodul cu deputatul Gațcan, această serie de incidente va servi drept un mare dezavantaj pentru o eventuală candidatură a sa la un nou mandat de președinte și un mare avantaj pentru cei care vor debarcarea actualei puteri, în special a Guvernului Chicu, care are susținerea totală a lui Igor Dodon. „Practic, asistăm la o confruntare între mafioți... Nu are nicio legătură cu un stat în care instituțiile funcționează sau în stat care este până la urmă stat. Acesta este primul sentiment pe care îl am. Este incredibil, neverosimil”.

Astfel, Maia Sandu spune că doar alegerile parlamentare anticipate și nu învestirea unui guvern nou e cea mai bună soluție la ora actuală. „Oricât ar încerca cei 15 deputați PAS și colegii noștri din Platforma „DA” să lupte cu bandiții, Parlamentul a fost murdărit total în ochii oamenilor de găștile lui Plahotniuc și Dodon. Unica soluție sunt alegerile anticipate. Doar alegătorii pot curăța Președinția și Parlamentul de hoți și bandiți, doar ei vor putea aduce la guvernare oameni cinstiți, care știu să facă lucruri bune pentru oameni”, a conchis sursa citată.

Conform Constituției, actualul Parlament nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat al președintelui Republicii Moldova. În schimb, spun reprezentanții PAS, Legislativul poate fi dizolvat dacă președintele Igor Dodon demisionează.

I. Evenimentele săptămânii, succint

PROMISIUNI ELECTORALE

Consiliul Coaliției din 29 iunie a „stabilit” viitoare majorări de salarii la medici, ajutoare la serviciile de forță, etc.

PARLAMENT

Opoziția parlamentară a boicotat ședința de joi a Parlamentului, dar și cea de vineri. Premierul Ion Chicu spune că nu se dă bătut și va veni cu asumarea de răspundere luni în Parlament

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ

Grupul Pro Moldova și Partidul Șor au avut discuții privind necesitatea demiterii Guvernului, „alături de reprezentanții celorlalte formațiuni politice parlamentare de opoziție”.

Platforma DA și deputații din Pro Moldova au vorbit despre formarea unui nou cabinet de miniștri. Succesorii cauzei fostului lider al PDM sunt de acord cu formula propusă de adversarii lor.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Fostul ministru al Sănătății, experta în sănătate, Ala Nemerenco susține că politicul a gestionat combaterea pandemiei în țara noastră și asta e greșeala

GUVERN

Investigarea și urmărire penală a diverselor infracțiuni economice ar putea să revină în competența Serviciului Fiscal de Stat. Un proiect de lege, care atribuie fiscului funcțiile deținute anterior de poliția economică, a fost aprobat pe 3 iulie de către guvern.

JUSTIȚIA LA MOLDOVENI

Legi care ruinează democrația La 17 iunie 2020, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a emis o decizie de natură să genereze un impact negativ asupra exercitării și revendicării dreptului de acces la informațiile de interes public.

ONG-urile de media sunt indignate că SPPS a bruscat-o pe o jurnalistă: nu sunteți plătiți pentru a vă proteja „obiectele” de întrebări incomode!

Domnica Manole își ocupă locul pe bună dreptate.
Încheierea instanței poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

ECONOMIE

Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere al Ministerului Economiei și Infrastructurii a sesizat primele persoane în stat și principalele fracțiuni parlamentare, solicitând măsuri urgente de diminuare a impactului pandemiei asupra ramurii transportului rutier din Republica Moldova.

Igor Dodon personal a bătut palma cu Vladimir Putin pentru fructele moldovenești și regimul preferențial a fost prelungit cu jumătate de an

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Oficialii moldoveni au inspectat posturile ilegale din Zona de securitate, dar totul a rămas pe vechi

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN

După șase ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, obiectivul de integrare europeană rămâne o prioritate pentru instituțiile de stat de la Chișinău

Republica Moldova nu este o prioritate pentru Uniunea Europeană, spune un expert german. Ar avea haz doar coincidența obiectivelor pe care și le propune țara noastră cu obiectivele marelui vecin, UE.

II. Evenimentele săptămânii, detaliat

PROMISIUNI ELECTORALE

Consiliul Coaliției (fără putere de decizie în Parlament) din 29 iunie a „stabilit”, cu participarea premierului și președintelui țării, că salariile medicilor se vor majora de câteva ori. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor crește cu 30% de, la 1 septembrie.

S-a decis că Executivul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creșteri de alocații și pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Cât despre susținera populației, coaliția de guvernare a decis lansarea programului Prima casă 6, în cadrul căruia angajații instituțiilor de forță vor primi compensații de 100% din valoarea locuinței. 20 milioane de lei vor fi alocate din buget in aceste scopuri.

S-a convenit majorarea fondului de subvenționare a agriculturii cu 100 milioane de lei. Totodată, guvernanții au remarcat că împrumutul de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului COVID-19în țara noastră urmează să ajungă la Chișinău până la sfârșitul lunii iulie.

Parlamentarii PDM și PSRM au solicitat Executivului o gestionare mai atentă a situației epidemiologice, în contextul numărului de cazuri noi de infectări apărute zilnic.

PARLAMENT

Opoziția parlamentară a boicotat ședința de joi a Parlamentului în care Guvernul urma să prezinte proiectul de angajare a răspunderii pentru modificarea Legii Bugetului de Stat. Deputații Partidului Politic „ȘOR”, cei din grupul „Pro Moldova”, PAS și Platforma DA au calificat intenția Executivului drept o tentativă netransparentă de a modifica bugetul, prerogativă care îi revine Parlamentului, și o șmecherie a actualei guvernări. Într-un final, ședința a fost anulată din lipsă de cvorum.

Într-un comunicat de presă, Partidul Politic „ȘOR” a anunțat că nu va participa la ședința Parlamentului, având în vedere situația creată în ultimele zile în țară, dar și pentru că deputații sunt împotriva angajării răspunderii Guvernului.

Totodată, Andrian Candu, liderul „Pro Moldova” a înștiințat: „Astăzi nu ne vom prezenta în plenul Parlamentului. Vom boicota plenul pentru a opri o altă șmecherie și rea-intenție a acestei guvernări prin asumarea de răspundere pe care vor să o prezinte astăzi în Parlament. Asumarea de răspundere este un act care presupune anumite circumstanțe în extremis.”

Ulterior, și deputații PAS au informat că nu se vor prezenta în plen. În numele colegilor săi, secretarul general Igor Grosu a spus că „motivul principal este maniera în care Dodon și partidului lui încearcă să închidă gura Parlamentului, să facă această instituție nefuncțională”. Iar Alexandru Slusari, deputat Platforma DA, a specificat că „noi nu participăm la această ședință în semn de protest la uzurparea puterii de către Guvernul Chicu-Dodon. Considerăm că această asumare de răspundere nu este altceva decât un abuz, o încălcare a Constituției.

De cealaltă parte, Pavel Filip, deputat și lider PDM, și-a exprimat regretul că opoziția a decis „să boicoteze ședința Parlamentului”. Mai mult, Vlad Batrîncea, deputat PSRM, i-a chemat pe cei din Blocul ACUM să nu fie „prada acestei propagande ieftine și să vină în sala de plen a Parlamentului, „împreună să muncim pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Și ședința din 3 iulie a Parlamentului nu s-a ținut din cauza lipsei de cvorum, după ce în plen s-au prezentat doar deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Partidului Democrat. În sala plenului a venit premierul Ion Chicu, care urma să prezinte proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața legislativului. Potrivit președintelui Igor Dodon, dacă Guvernul nu prezintă aceste proiecte în plenul Parlamentului, această lege nu intră în vigoare, iar acest lucru este făcut intenționat de către membrii opoziției cu scopul să blocheze Guvernul.

Premierul Ion Chicu spune că nu se dă bătut, în ceea ce ține de prezentarea în Parlament a proiectului de asumare de răspundere.

Ieri, duminică, Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu a anunțat că formațiunea va vota modificările de buget propuse de Guvernul Chicu, care presupun salarii mai mari pentru medici, compensații pentru pierderile din agricultură, ajutoare pentru economie și eliminarea cheltuielilor inutile. Însă, a menționat dânsa, acest cabinet de miniștri trebuie să demisioneze.

Agenția IPN publică azi analiza „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? axată pe actuala criză politică din țară

OPOZIȚIA PARLAMENTARĂ

Luni, grupul Pro Moldova și Partidul Șor, au avut discuții privind necesitatea demiterii Guvernului. „În aceste condiții, deputații Partidului Politic Șor și Pro Moldova au reiterat necesitatea demiterii actualului guvern, care a pierdut susținerea politică, încrederea cetățenilor și orice sprijin extern. De asemenea, părțile au fost de acord că este necesară formarea, alături de reprezentanții celorlalte formațiuni politice parlamentare de opoziție, a unui alt executiv care să răspundă și să găsească soluții pentru necesitățile imediate și pe termen lung ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, se menționează în comunicatul formațiunii Pro Moldova.

Consultări politice despre demiterea guvernului condus de Ion Chicu au avut deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și deputații din Grupul Parlamentar Pro Moldova. De asemenea, parlamentarii din cele două fracțiuni au discutat cu privire la formarea unui nou cabinet de miniștri, după formula propusă de Platforma DA, anunță formațiunea într-un comunicat de presă.

Consultările au fost anunțate într-un briefing de presă și au implicat ulterior reprezentanții a trei grupuri parlamentare, inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate. „Subiectul central al consultărilor inițiate de Platforma DA a ținut de instalarea unui guvern european, anticriză, capabil să răspundă provocărilor acute și crizelor sistemice din Republica Moldova”, se spune în comunicat.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Fostul ministru al Sănătății, experta în sănătate, Ala Nemerenco susține că „am fost unica țară din lume în care politicul a avut o ingerință atât de mare în gestionarea pandemiei și acesta a fost cel mai negativ factor care a influențat o gestionare proastă. Nu și-a permis niciun președinte, niciun prim-ministru, decât să transmită mesaje în care erau încurajate anumite comportamente corecte legate de sănătatea oamenilor, dar nicidecum recomandări specializate. Peste tot în lume cu așa recomandări au venit doar specialiștii și din moment ce avem această Comisie Extraordinară de Sănătate Publică, rea, bună, așa cum este, ea trebuie să fie unicul organ competent care trebuie să vină cu recomandări care să fie luate în baza unor analize efectuate de către specialiști.

GUVERN

Investigarea și urmărire penală a diverselor infracțiuni economice ar putea să revină în competența Serviciului Fiscal de Stat. Un proiect de lege, care atribuie fiscului funcțiile deținute anterior de poliția economică, a fost aprobat pe 3 iulie de către Guvernul.

Ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, a precizat că astfel se urmărește prevenirea și combaterea infracțiunilor economice, care prejudiciază activitatea agenților economici onești și împiedică stimularea unei concurențe loiale.

Este vorba de practicare ilegală a activității de întreprinzător, a activității financiare, pseudo-activitatea de întreprinzător și evaziunea fiscală a întreprinderilor.

JUSTIȚIA LA MOLDOVENI

Legi care ruinează democrația Mai multe organizații neguvernamentale de media și-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu „pericolul constatării inaplicabilității Legii privind accesul la informații” – act normativ care asigură accesul tuturor cetățenilor la informațiile de interes public și care reprezintă un instrument de bază al mass-mediei în desfășurarea activității jurnalistice.

La 17 iunie 2020, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a emis o decizie de natură să genereze un impact negativ asupra exercitării și revendicării dreptului de acces la informațiile de interes public.

În timp ce în Parlament se desfășoară audieri publice cu privire la evaluarea impactului Legii privind accesul la informație și a propunerilor de modificare a acesteia, instanța supremă a constatat că Legea privind accesul la informație este „căzută în desuetudine”, devenind inaplicabilă odată cu intrarea în vigoare la 1 aprilie 2019 a Codului administrativ. Astfel, în exercitarea și apărarea dreptului de acces la informațiile de interes public se vor aplica, în exclusivitate, prevederile Codului.

Constatările magistraților CSJ, deciziile cărora servesc drept repere de uniformizare în jurisprudența națională, pot genera o practică judiciară defectuoasă. Totodată, cele statuate de instanța supremă, duc la apariția a numeroase blocaje legate de exercitarea, valorificarea și revendicarea dreptului de acces la informațiile de interes public.

Declarația ONG-urilor de media: la 2 iulie 2020, colaboratorii SPPS au împiedicat-o brutal pe reportera postului de televiziune TV8 Mihaela Dicusar să se apropie pentru a le pune întrebări demnitarilor de stat – președintele Igor Dodon, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, aflați întru-un eveniment public și într-un spațiu public.

Organizațiile semnatare dezaprobă afirmațiile speculative ale președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi care a calificat incidentul din 2 iulie 2020 ca o provocare și o îndeamnă să-și reconsidere poziția și să manifeste o deschidere reală, nu declarativă, față de profesioniștii media, răspunzând la toate întrebările jurnaliștilor, inclusiv la cele incomode.

Cât privește SPPS, această structură finanțată din bani publici, trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media este o faptă prevăzută de articolul 180 prim al Codului Penal al Republicii Moldova.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani au respins demersul ex-președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale prin care acest a fost destituit din funcție, iar în locul său numită Domnica Manole. Încheierea instanței poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

„Partea proastă e că, deși a fost emisă această încheiere de respingere, de facto, judecătorii de la Râșcani au recunoscut cele două hotărâri contestate de Țurcan ca acte administrative care pot fi verificate/controlate de către instanța de judecată. Altfel spus, judecătorii au decis că vor analiza, totuși, legalitatea destituirii lui Țurcan și al numirii lui Manole. Este fără precedent în lume desigur, dar, din păcate, asta este realitatea”, a comentat deputatul Sergiu Litvinenco.

ECONOMIE

Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere al Ministerului Economiei și Infrastructurii a sesizat primele persoane în stat și principalele fracțiuni parlamentare, solicitând măsuri urgente de diminuare a impactului pandemiei asupra ramurii transportului rutier din Republica Moldova.

Oleg Alexa, președintele Consiliului, a precizat că autoritățile trebuie să intervină în prim-plan cu măsuri de ordin fiscal, precum introducerea TVA cu cota zero la transportul de pasageri pe rute naționale, scutirea de plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru anul 2020 și 2021, reducerea cu 50% a mărimii taxelor rutiere pentru autobuze și camioane, micșorarea cu 50% a costului autorizațiilor pentru transportul internațional de marfă, compensarea a 50% din costul accizelor combustibilului consumat la transportul rutier de marfă și transportul rutier de pasageri pe rute regulate analogic practicii UE etc. Oleg Alexa consideră că, dacă nu se vor întreprinde măcar o parte din măsurile solicitate, la toamnă „economia va ajunge în genunchi”.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că, în baza înțelegerii sale personale făcută recent cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, Guvernul de la Moscova a adoptat, la 27 iunie, Hotărârea cu privire la prelungirea până la 31 decembrie curent a termenului exporturilor fără taxe vamale a mai multor categorii de mărfuri moldovenești pe teritoriul Rusiei.

„Aceasta se referă la legume și fructe proaspete, struguri, conserve și produse vinicole. Datorită prelungirii regimului de comerț preferențial, producătorii și exportatorii noștri de produse agricole și agroindustriale vor economisi de la 300 până la 500 de milioane de lei, ceea ce este deosebit de important în condițiile restabilirii treptate a economiei naționale după criza pandemică. Hotărârea guvernului rus este salutată de agenții economici din Republica Moldova”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, au efectuat o vizită de lucru în localitățile de pe platoul Cocieri, pentru a se documenta la fața locului de urmările interzicerii de către Tiraspol a circulației cetățenilor între cele două maluri ale Nistrului (în perioada situației de urgență provocată de pandemia de COVID-19, Tiraspolul a instalat unilateral nu mai puțin de 37 de posturi de control ilegale în jurul localităților subordonate autorităților constituționale. Astfel de acțiuni împiedică libera circulație a cca 50 de mii de locuitori din 11 localități și intenționat tensionează situația din Zona de Securitate, au comentat autoritățile).

După 1 iulie persoane necunoscute „blochează circulația cu diferite instalații și automobile și încearcă să-și atribuie prerogative ilegale de control și evidență a persoanelor. Am vrut să ne documentăm la fața locului cu acțiunile unilaterale ale Tiraspolului și să sesizăm în mod repetat mediatorii și observatorii în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului și a documentelor statutare de către Tiraspol”, a declarat Cristina Lesnic.

La rândul său, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, a dispus documentarea de către reprezentanții Chișinăului în forțele de menținere a păcii a acțiunilor Tiraspolului și sesizarea organelor de drept pentru a fi calificate din punct de vedere legal.

Circulația pe podul dintre orașele Rezina și Râbnița a rămas blocată și pe 3 iulie. Locuitorii din Râbnița care aveau permise de traversare, nu mai pot merge la serviciu, în dreapta Nistrului. După protestul al locuitorilor din zonă, așa-zisul ministru de Interne din regiune le-a comunicat că ei vor fi nevoiți, în continuare, să stea în carantină, dacă vor pleca pe malul drept. Se zvonește că autoritățile de la Chișinău au dat trei zile la dispoziție Tiraspolului să desființeze toate posturile ilegale de control.

ACTUALITATEA MOLDOVENEASCĂ PE PLAN EXTERN

Potrivit ministrului ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, care a ținut un briefing de presă cu ocazia a șase ani de la ratificarea Acordului de Asociere RM-UE, obiectivul de integrare europeană rămâne o prioritate în interacțiunea ministerului cu instituțiile europene și statele membre ale UE. Acest lucru este realizat nu în detrimentul relațiilor cu statele non-UE, precum Rusia sau SUA, dă asigurări ministrul.

Referindu-se la rezultatele celor șase ani de la ratificarea acordului în cauză, Oleg Țulea a menționat armonizarea actelor legislative. Cât privește valorificarea oportunităților Parteneriatului Estic, ministrul menționează că Moldova este interesată să avanseze pe acțiuni precum: dezvoltarea unei interacțiuni pe dimensiunea de securitate, semnarea acordului de roaming la nivel de țări membre ale Parteneriatului Estic, facilitarea transportului rutier etc.

Potrivit profesorului Eckart Stratenschulte de la Universitatea Liberă din Berlin, ex-director al Academiei Europene din Berlin, care a participat la dezbaterile publice: „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN, pe parcursul ultimilor ani au existat mari dezamăgiri cu privire la evoluțiile de la Chișinău.

„Guvernele au fost corupte, chiar dacă vorbeau despre parcurs european, justiția nu a fost respectată. Dezamăgirea a fost foarte profundă, de aceea societatea Republicii Moldova trebuie să compenseze acest decalaj. În condițiile acestea, Moldova nu are capacitatea de a condiționa, ci doar să organizeze discuții și să se plaseze obiective. Potrivit lui, o țară nu poate fi democratizată din exterior, UE poate susține doar dezvoltarea care există pe făgașul unei națiuni care nu poate fi supusă unei presiuni din exterior”, a spus el.

Mai mult, profesorul german susține că Republica Moldova nu este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Aceasta este o țară mică, neconflictuală, care, chiar dacă există un conflict pe teritoriul ei, rămâne pe un făgaș pașnic. Moldova se poate aștepta la anumite susțineri din partea UE, în cadrul politicii de vecinătate, doar dacă se vor porni discuții cu societatea pentru a vedea care sunt obiectivele pe care vrea să le atingă Republica Moldova și aceste obiective vor coincide cu valorile UE.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Actorii politici,în special, cei din Parlament, sunt dominați de criza politică, ei nu posedă factori pe care i-ar aplica pentru a lua sub control situația, ci sunt nevoiți să reacționeze la circumstanțele destabilizatoare care urmează una după alta.

Pandemia a dat complicații în relațiile Chișinăului cu Tiraspolul, care nu se încadrează în rutina deja stabilită de ani de zile. Evenimentele care s-au produs arată că Chișinăul are doar reacții, nu și strategii de criză în acest domeniu.

Odată cu scoaterea restricțiilor legate de pandemie, intensitatea comunicării autorităților referitor la starea de lucruri s-a redus și nu a dat calități, forme, nuanțe noi, care ar convinge oamenii că cei „de sus” se gândesc la ei.

Societatea este impusă să genereze noi instrumente de instruire a copiilor și tinerilor. Improvizația privind folosirea internetului s-a consumat – în forma pe care o cunoaștem. Ce urmează?

Iurie Vition, IPN

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".