logo

Familiile în care cresc copii autişti preferă să ascundă acest adevăr


https://www.ipn.md/ro/familiile-in-care-cresc-copii-autisti-prefera-sa-ascunda-acest-adevar-7967_1006967.html

Potrivit statisticilor oficiale, în Moldova locuiesc în jur de 130 de persoane cu autism. Neoficial însă se vorbeşte despre câteva mii de cazuri. Solicitată de IPN, psihoterapeutul comportamental Veronica Fala, fondatorul asociaţiei obşteşti „Înţelegem Autismul”, explică această discrepanţă prin faptul că mulţi dintre părinţi nu sunt gata să accepte că au copii care suferă de autism şi ascund acest adevăr de ceilalţi, în speranţa că problema vă dispărea de la sine cu trecerea timpului.

Potrivit specialistului, autismul este o tulburare neurologică ce afectează comportamentul unui copil, modul în care acesta gândeşte, comunică şi interacţionează. Uneori, autismul poate fi acompaniat de retard mental sau alte deficiente. Copiii cu autism au deseori comportamente stereotipice, iar limbajul este uneori specific fiind prezenta ecolalia (repetarea automată a sunetelor auzite).

Veronica Fala spune că părinţii nu doresc diagnosticarea copilului, pentru ca doresc să evite viitoarele conflicte în cadrul grădiniţei si la şcoală. Ea spune că deocamdată nu se cunoaşte foarte sigur cauza autismului. Factorii genetici şi stresul în timpul sarcinii sunt factori de risc.

Deşi autismul nu se tratează, diagnosticarea timpurie permite începerea intervenţiei timpurii şi reabilitarea copilului. Veronica Fala spune că lucrul cu micuţii trebuie să înceapă cât mai devreme posibil, deoarece, maturizându-se, formează obişnuinţe de comportament, greu de modificat. Primele semne la care ar trebuie să acorde atenţie părinţii, ţin de faptul că micuţii nu reacţionează la propriul nume şi la limbajul adresat lor, lipsa contactului vizual, lipsa interacţiunii sociale şi a jocului caracteristic vârstei. Lipsa limbajului copilăresc sau prezenţa unui limbaj specific sunt de asemenea factori care ar trebui să motiveze părinţii să se adreseze specialiştilor.

Autismul poate fi diagnosticat foarte devreme, atenţionează Veronica Fala.

Asociaţia „Înţelegem Autismul”  îşi propune să ofere asistenţă copiilor autişti şi familiilor acestora. Oficial, activitatea asociaţiei va fi lansată într-o conferinţă pe 6 august, la Chişinău.