Familiile care şi-au pierdut întreţinătorul în Războiul pentru independenţa R. Moldova beneficiază de pensii între 18 şi 120 de lei
https://www.ipn.md/ro/familiile-care-si-au-pierdut-intretinatorul-in-razboiul-pentru-independenta-r-mo-7967_963760.html
La 15 ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru, problemele participanţilor la lupte, inclusiv ale invalizilor, rămân a fi doar ale lor, nu şi ale statului care i-a chemat sub arme şi care în prezent i-a lăsat în voia sorţii, a declarat joi, 1 martie, într-o conferinţă de presă, preşedintele Uniunii veteranilor „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, Victor Alerguş.
Potrivit lui Alerguş, în prezent, familiile care şi-au pierdut, în 1992, tatăl, soţul sau fiul primesc lunar pensii între 18 şi 120 de lei, iar cei care s-au întors infirmi de pe câmpul de luptă beneficiază de indemnizaţii între 300 şi 650 lei, în dependenţă de gradul de invaliditate.
Potrivit sursei citate, cu câteva zile înaintea celei de-a 15-cea aniversări de la începutul Războiului de pe Nistru, Guvernul a constituit o comisie de evaluare a situaţiei combatanţilor, familiilor celor căzuţi pe câmpul de luptă şi a invalizilor de război, care se află în situaţie mai mult decât deplorabilă. Şi asta după nenumărate sesizări şi apeluri ale combatanţilor, adresate ani la rând autorităţilor de la cele mai înalte niveluri.
Din respectiva comisie fac parte premierul, un vicepremier, miniştrii Finanţelor, de Interne, al Apărării (MAp), al Protecţiei sociale, familiei şi copilului, al Culturii, primarul interimar al capitalei, preşedinţii Uniunii veteranilor conflictului armat de pe Nistru, al Ligii Veteranilor MAp şi al Uniunii veteranilor „Sfântul Gheorghe Biruitorul”.
În anul 2000, Guvernul a anulat o hotărâre care prevedea acordarea de indemnizaţii pentru veteranii Războiului pentru Independenţa şi Integritatea RM, precum şi pentru văduvele acestora.
În războiul de pe Nistru din anul 1992 au murit 287 de combatanţi, dintre care 175 nu sunt decoraţi. 305 de foşti combatanţi sunt invalizi de gradele I-III.