logo

Familia este una dintre valorile moștenite care trebuie transmisă și generațiilor viitoare, congres


https://www.ipn.md/ro/familia-este-una-dintre-valorile-mostenite-care-trebuie-transmisa-si-7967_1044143.html

Viitorul oricărei țări și prosperitatea statului nu depind doar de situația economică, dar și de situația demografică, de numărul de familii. Familia este una dintre valorile moștenite de secole și care trebuie transmisă generațiilor viitoare. Totodată, cum va arăta familia viitorului depinde de educația pe care le-o dau părinții copiilor încă de mici. Opiniile au fost exprimate la ceremonia de închidere a Congresului Mondial al Familiei, care a avut loc la Chișinău în perioada 14-16 septembrie, transmite IPN.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că suntem obligați să păstrăm tot ceea ce am moștenit de la bunicii noștri și apoi să transmitem aceste valori următoarelor generații. Încă acum 20 de ani, în Constituția Republicii Moldova s-a stipulat, în articolul 48, că familia se întemeiază între bărbat și femeie. Șeful statului susține că au fost încercări de a elimina această formulă, încercări de a răspândi semințe care să distrugă valorile creștine tradiționale. Președintele consideră că e nevoie de o mai multă organizare pentru a nu admite acest lucru.

Protoiereul Dmitri Smirnov, reprezentant oficial al patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, a spus că, pe lângă lucrurile materiale pe care pun accentul unii în prezent, există valori spirituale și una dintre cele care s-a păstrat peste ani este familia. Cel mai bun loc pentru cultivarea unui creștin este o familie creștină, pentru că un om mic, când apare pe lume, trebuie să fie în preajma unei mame și a unui tată iubitor. Și în opinia sa, aceste valori trebuie protejate cu vehemență și de stat. „Vreau să-i doresc întregii Moldove, întregului popor, care este unul multinațional, bunăstare, prosperitate, curaj, hărnicie, dragoste pentru Sfânta Treime, dragoste pentru biserică”, a mai spus protoiereul.

Protoiereul Alexii Cșutașvili din Georgia, doctor în teologie, a menționat că problemele legate de familie nu țin de o țară anumită. Vorbim despre întemeierea unei familii, dar și despre divorțuri. În Georgia, crește rata divorțurilor. Deja a câta generație de tineri este crescută de părinți care nu mai au timp să aibă grijă de copii și să le acorde atenția cuvenită. În aceste condiții, tinerii, când ajung să întemeieze familii, nu sunt în stare să le întrețină, inclusiv din punct de vedere economic, social, psihologic, dar și religios. Doctorul în teologie și-a exprimat speranța ca peste câțiva ani, într-un eveniment similar, participanții să relateze mai mult despre progresele atinse în statele lor.

Teologul Alexei Osipov, profesor la Academia de Teologie din Moscova, consideră că familia este celula societății. Deși, atunci când se ajunge în prag de divorț, de multe ori se invocă inegalitatea, probleme financiare, nu e tocmai așa. În opinia sa, problemele vin din interior.  Preveni destrămarea familiilor, este necesar să se atragă o atenție sporită și la generațiile tinere, mai exact la educarea copiilor. În viziunea sa, în prezent se pune un accent prea mare pe calitățile de lider, care le sunt insuflate copiilor, însă astfel este stimulat egoismul, este cultivat orgoliul. Potrivit profesorului, copiii trebuie să fie responsabili pentru faptele lor și nu trebuie obișnuiți să trăiască doar în confort.

Congresul Mondial al Familiei a avut loc sub patronajul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.