logo

Falșii Prooroci sau După faptele lor îi veți cunoaște...


https://www.ipn.md/ro/falsii-prooroci-sau-dupa-faptele-lor-ii-veti-cunoaste-7978_1042261.html

La dezbaterile din 8 iunie 2018, din cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, s-a văzut ce se întâmplă atunci când unii dintre invitați au mai multe ipostaze – de politicieni, analiști și propagandiști. Se creează haos! Dificil de crezut că telespectatorilor le place să privească astfel de emisiuni. Protagoniștii cu multiple identități confundă, deliberat, din alte motive, faptele reale cu cele imaginare și cu propriile intenții de a servi partidul din care fac parte în defavoarea oponenților politici.

După astfel de dezbateri telespectatorii au nevoie de clarificări pentru a înțelege unde e adevărul și cum acesta se distorsionează. Evident, pentru început telespectatorii ar trebui să înțeleagă ce Hram poartă, de fapt, cei cu multiple identități. În cazul nostru, este vorba despre un deputat socialist, a cărui partid își începe programul politic în felul următor: “Ideea socialistă, ale cărei rădăcini le aflăm în Sfânta Scriptură...”?! Interesant început, care promite că întreaga activitate a formațiunii respective și a aderenților săi ar trebui să fie luminată de Sfânta Scriptură. Dacă ar fi așa, atunci capetele vorbitoare ale partidului ar trebui să-și amintească permanent de îndemnurile Sfintei Scripturi, inclusiv de cel de a-i păzi pe oameni de proorocii mincinoși, dar mai cu seamă ar trebui să se ferească să nu devină cumva prooroci mincinoși ele însele. Formula pentru identificarea acestora e simplă ca adevărul – după faptele (roadele) lor îi veți cunoaște.

Deci, să trecem la examinarea afirmațiilor și a stărilor de fapt. Să luăm, de exemplu, afirmația deputatului socialist Băgdan Țîrdea din cadrul dezbaterilor: Victoria lui Andrei Năstase la alegerile noi ale primarului de Chișinău nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Partidului Democrat. Acum, să vedem cum stau lucrurile în realitate. Faptele, constatate în baza măsurărilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ne spun că în știrile dedicate campaniei electorale cele cinci posturi de televiziune afiliate Partidului Democrat l-au prezentat pe Andrei Năstase într-o lumină pozitivă timp de tocmai 67 de secunde, iar în lumină negativă – 3627 sec,  Pe de altă parte, candidatul socialist, Ion Ceban, la aceleași cinci posturi de televiziune, a fost prezentat în lumină pozitivă timp de 423 sec., iar în lumină negativă – 163 sec.

Așadar, datele reale arată că Andrei Năstase a fost reflectat negativ la mediaholding-ul democrat de aproximativ 50 de ori mai mult decât pozitiv. În timp ce candidatul socialist a fost reflectat de aproximativ de 3 ori mai mult pozitiv decât negativ. Cu toate acestea, politicianul socialist are premoniții pentru viitor ce contrazic această realitate: la parlamentarele din noiembrie 2018 Andrei Năstase va face alianță cu PDM, spune el. Logica pe care acesta a impus-o telespectatorilor este clară: dacă Andrei Năstase a fost susținut de PDM pentru a câștiga Primăria, Năstase va face coaliție cu „binefăcătorul” său. Însă cifrele de mai sus arătă elocvent cine de fapt s-a bucurat de susținerea democraților, respectiv, cine la parlamentare se va coaliza cu democrații.

Această mostră de logică și capacitate analitică nu e singulară. De exemplu, același politician socialist a încercat să convingă opinia publică, în mod analitico-sugestiv, că Andrei Năstase e sortit să-i piardă competiția electorală lui Ion Ceban. Iată și lanțul logic: în 2003, candidatul Zgardan nu a participat la dezbateri cu Urechean și a pierdut; în 2007, Iordan nu a participat la dezbateri cu Chirtoacă și a pierdut; în 2015, Greceanîi nu a participat la dezbateri cu Chirtoacă și a pierdut, în 2018, Silvia Radu nu a participat la dezbateri și a pierdut; în turul doi Năstase s-a eschivat de la dezbateri cu Ceban. Cum credeți, care va fi finalul?

Nostimă construcție logică, dar extrem de sugestivă. Numai că sugestia sa s-a dovedit a fi lipsită de temei. Vorba e că politicianul și analistul socialist a scăpat, probabil voit, din lanțul logic un element fundamental, de aceea, finalmente s-a etalat ca un ordinar propagandist. Vorba e că el a omis menționarea dezbaterilor electorale din 2011, când candidatul Igor Dodon, pe atunci comunist, dar transformat ulterior în socialist, a participat la dezbateri cu Dorin Chirtoacă și a ... . Iată ce deservicii fac partidelor iubite persoanele care au mai multe ipostaze și confundă politica, analiza și propaganda. 

Experții IPN