logo

Facultatea energetică a UTM a fost dotată cu echipament cu susținerea UE


https://www.ipn.md/ro/facultatea-energetica-a-utm-a-fost-dotata-cu-echipament-7967_1104525.html

Facultatea energetică și inginerie electrică a Universității Tehnice a Moldovei a fost dotată cu echipament nou pentru pregătirea specialiștilor în domeniul energiei. Valoarea echipamentului se ridică la 423 de mii de dolari. Acesta a fost donat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova, transmite IPN.

În sprijinul elevilor au fost achiziționate modele de centrale termice în cogenerare, generatoare de aburi, pompe de căldură și calorimetre.

Viorel Bostan, rectorul UTM, a remarcat că sectorul energetic este un sector cheie pentru Republica Moldova. Facultatea a beneficiat pe parcursul ultimilor doi ani de ajutor necondiționat din partea partenerilor de dezvoltare. Echipamentele din dotare vor permite îmbunătățirea calității studiilor. Rectorul este convins că laboratoarele dotate cu echipamente moderne vor face sectorul energetic și ingineriei electrice mai atractiv pentru tineri. Totodată, crede că aceste echipamente vor ajuta studenții ca la finalizarea studiilor să fie pregătiți să se încadreze în câmpul muncii.

Decanul Facultății energetică și inginerie electrică, Dumitru Braga, a spus că instalațiile sunt foarte importante pentru pregătirea practică a specialiștilor. Acestea provoacă un interes major chiar și pentru absolvenții care au învățat 5-10 ani în urmă la UTM.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a remarcat că echipamentul poate oferi experiența practică necesară viitorilor specialiști. Aceste dispozitive, fie că sunt contoare inteligente, monitoare de energie sau analizatoare de putere, oferă date în timp real despre furnizarea energiei și ajută la identificarea aspectelor care pot duce la eficientizarea energetică.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a remarcat că Facultatea energetică și inginerie electrică a înregistrat anul trecut o creștere de admitere de 25%, ceea ce arată că se conștientizează importanța dimensiunii energetice în toate domeniile.

Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD Moldova, Andrea Cuzyova, consideră că tranziția energetică trebuie să se bazeze pe inovații, cercetare și dezvoltare, implicit pe consolidarea și pregătirea specialiștilor în acest sector. Echipamentul din laboratoare din universități este folosit pentru predare, dar și de către specialiștii din domeniul energetic, iar conexiunea dintre domeniul energetic și cel academic este foarte importantă.