Factorul extern influenţează economia Moldovei mai mult decât evoluţiile politice din ţară, ex-vicepremier
https://www.ipn.md/ro/factorul-extern-influenteaza-economia-moldovei-mai-mult-decat-evolutiile-politic-7966_988407.html
Revenirea economiei Republicii Moldova din criză se produce mai rapid decât prognozau instituţiile financiare internaţionale şi chiar Guvernul. În 2010 Moldova s-a înscris printre primele ţări din regiune în ceea ce priveşte creşterea Produsului Intern Brut (7% este creştere anuală aşteptată. Datele pe ultimul trimestru nu au fost făcute publice – n.r.). Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă de către doctorul în economie, Alexandru Muravschi, ex-vicepremier şi ex-ministru al economiei, transmite Info-Prim Neo
„Nu trebuie exagerat rolul factorului politic. Este adevărat că în 2010 Republica Moldova nu a avut preşedinte, dar a existat şi există un Guvern funcţional, există Parlamentul, chiar dacă pe parcursul anului aproape jumătate din numărul de deputaţi au lipsit de la şedinţe, există anumite instrumente şi pârgii economice, există BNM, există alte instituţii ale statului şi ritmul de creştere economică înregistrat de Republica Moldova a fost cel mai mare printre ţările CSI”, a subliniat Alexandru Muravschi.
Economistul susţine că schimbările esenţiale în economia Moldovei sunt şi vor fi determinate într-o măsură mare de factorul extern, de oportunităţile care vor apărea, de faptul cum vor fi ele valorificate. De aceea, una din sarcinile Guvernului de la Chişinău este să analizeze continuu piaţa externă, să acorde o mai mare atenţie prognozării evoluţiilor economice din ţările partenere şi să transmită semnale corecte mediului de afaceri. „Situaţia în Egipt şi consecinţele posibile asupra preţului la produsele petroliere ar putea să aibă un ecou mai mare asupra economiei Republicii Moldova decât neînţelegerile politice din ţară”, a spus Alexandru Muravschi.
Însă, spune economistul, nici relaţia dintre cei aflaţi la guvernare şi opoziţie nu este de ignorat. Aceasta este importantă în special pentru stabilirea unei atmosfere de pace şi linişte în societate. „Dacă Partidul Comuniştilor susţine că tot ceea ce face guvernarea este rău şi că ei ştiu cum ar putea fi redresată situaţia economică, de ce n-au făcut lucrul acesta când au fost la putere, timp de opt ani”, a întrebat economistul. Alexandru Muravschi menţionează, totuşi, că şi guvernarea ar trebui să fie mai flexibilă şi să nu opereze cu cifre neargumentate atunci când este vorba de fostele guvernări comuniste.
Referindu-se la relaţia dintre Guvern şi mediul de afaceri economistul a subliniat necesitatea de a stabili un dialog normal între părţi. „Acum 10 ani, când cota impozitului pe venitul persoanelor juridice era de 31%, antreprenorii spuneau că povara fiscală e mare. Azi impozitul e la cota 0 şi tot unii operează cu termeni gen „povară fiscală excesivă” . Unii businessmeni cred că în structurile de stat stau nişte birocraţi, care sunt puşi „să rupă” cât mai mult de la ei. Noi trebuie să depăşim aceste păreri preconcepute”, a menţionat ex-vicepremierul.
Alexandru Muravschi s-a arătat optimist în privinţa evoluţiei economice pe anul curent. „Aşteptăm ca anul economic 2011 să fie mai bun decât precedentul, dacă şi condiţiile climaterice vor fi cât de cât prielnice Moldovei”, a conchis acesta.