Facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc au fost anulate. Deputații au aprobat în ședința de joi, 15 august, în două lecturi, modificări la Codul Fiscal. Astfel, se introduce impozitarea câștigurilor la loterii și pariuri sportive și sunt anulate scutirile de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, transmite IPN.
Totodată, a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național, precum și anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege ca activități ce constituie monopol de stat.
„Grație acestor stimulente fiscale, care au apărut gradual, an după an, industria jocurilor de noroc a reacționat previzibil, dezvoltându-se și devenind tot mai profitabilă, ulterior fiind declarată monopol de stat. Prin stimulentele existente, statul Republica Moldova, în esență, promovează jocurile de noroc, lucru nu neapărat onorabil și nu neapărat cel mai sustenabil model economic, care mai comportă și un risc pronunțat de corupție și spălare a banilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Potrivit autorilor, există multiple studii despre efectul vicios pe care îl au jocurile de noroc asupra cetăţenilor, familiilor şi asupra întregii societăţi. „Într-un regim fiscal favorabil, în condiţii de monopol de stat impus doi ani în urmă, interesele obscure şi corupţia au penetrat industria jocurilor de noroc – o industrie recunoscută la nivel internaţional drept unul din vehiculele frecvente pentru spălarea banilor”, se mai spune în nota informativă.
Persoanele care vor câștiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozit pentru venitul ce depășește 240 de lei.
NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, menționează, într-un comunicat de presă, că proiectul de lege lasă multe semne de întrebare despre funcționarea mecanismului de aplicare a impozitului pe câștigul persoanelor fizice și nu ține cont de cheltuielile jucătorilor pentru bilete de loterie sau pariuri sportive. De exemplu, nu este clar cum deputații vor să fie impozitate câștigurile cetățenilor sub formă de bunuri materiale, de exemplu automobile sau excursii.