Întreprinzătorii care au terenuri agricole în stânga Nistrului vor fi stimulaţi în procesul de subvenţionare. Suprafaţa minimă eligibilă pentru subvenţionare la cultivarea legumelor pe terenuri protejate va fi de până la 0,01 hectare, comparativ cu 0,03 hectare, stabilită pentru agenţii economici de pe malul drept al Nistrului. Totodată, subvenţia acordată la această măsură va fi cu 10% mai mare . E vorba de investiţiile făcute în sere, solarii şi tuneluri, transmite IPN cu referire la modificările operate în Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pe anul 2014.
Cu 20% va fi mai mare subvenţia pentru investiţiile în suprafeţele de teren protejat destinate obţinerii producţiei ecologice. Se prevede o procedură simplificată de confirmare a investiţiilor în materialele utilizate la construcţia serelor, solariilor şi tunelurilor de către producătorii agricoli din aceste localităţi, doar în baza procesului-verbal de executare a lucrărilor şi a unui act de decontare.
De asemenea, se propune ca cererile producătorilor agricoli care au efectuat investiţiile în localităţile din stânga Nistrului, controlate de Republicii Moldova, să fie autorizate de către Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură fără aplicarea coeficientului. Acest coeficient se calculează prin raportarea dintre soldul disponibil al fondului de subvenţionare la suma solicitată de producători. Anul trecut acesta a fost de 0,85, cea ce înseamnă că la 1000 lei din mărimea subvenţiei producătorii au primit la modul practic 850 lei. Anul acesta, deşi fondul de subvenţionare este mai mare, mai multe sunt şi solicitările de subvenţii. La data de 12 septembrie, se înregistra o depăşire de 180 mln lei faţă de suma predestinată fondului.