Autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere și instituțiile de învățământ superior vor putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în ședința de joi, 1 noiembrie, a Parlamentului, transmite IPN.
Proiectul de lege prevede extinderea listei entităților care pot fi fondatoare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățământ superior.
Crearea parcurilor științifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenții vor beneficia de mai multe stimulente. Statul, prin intermediul autorităților publice centrale și locale, va putea oferi în folosință gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea și dezvoltarea parcului științifico-tehnologic sau incubatorului de inovare. Totodată, vor exista reduceri la calcularea plății pentru arendă, iar în primii doi ani de activitate rezidenții vor fi scutiți de această plată.
Autorul proiectului, care este Guvernul, menționează că în cadrul parcurilor științifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare vor fi elaborate și fabricate produse inovaționale în baza rezultatelor cercetării sau transferului de tehnologii, vor fi susținuți agenții economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării și însușirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiții pentru realizarea noilor proiecte.
Proiectul prevede și criteriile de evaluare a proiectelor pentru implementare în cadrul parcurilor sau incubatoarelor, termenele de realizare și condițiile de extindere a acestora. De asemenea, sunt stabilite cazurile de retragere a titlului de rezident.