logo

Expunerea la poluanți organici persistenți poate duce la efecte grave asupra sănătății, studiu


https://www.ipn.md/ro/expunerea-la-poluanti-organici-persistenti-poate-duce-la-efecte-7967_1089846.html

Expunerea la poluanți organici persistenți poate duce la efecte grave asupra sănătății, inclusiv unele tipuri de cancer, malformații congenitale, disfuncții ale sistemului imunitar și reproductiv, susceptibilitate crescută la boli și leziuni ale sistemului nervos central și periferic. O spun experții care au constatat în cadrul unui studiu o prezență semnificativă a poluanților organici persistenți în ouăle de găină colectate în trei localități din Moldova. Concluziile studiului, realizat de către organizația obștească Arnika din Cehia și Eco-TIRAS din Moldova, trezesc îngrijorări legate de contaminarea alimentelor destinate consumului uman și a consecințelor asupra sănătății populației.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilia Trombițchi directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, a menționat că ouăle au fost colectate din două localități din preajma a două gunoiști și dintr-o localitate unde în apropiere are loc procesul de piroliză a anvelopelor, producție de asfalt și alte activități industriale. Ouăle au fost procurate din gospodăriile care țin găinile libere, iar analizele au arătat o depășire a poluanților organici persistenți de 12 ori față de normele Uniunii Europene.

Poluanții organici persistenți sunt strâns legați de problema managementului deșeurilor. „Există gunoiști la care izbucnesc focare, mocnește mereu acel gunoi care conține inclusiv și plastic din care se confecționează ferestre. Acesta conține clor, iar la temperaturi mari se formează dioxinile. După ce ajung în gospodării, din cauza vântului, ele sunt consumate de găini, apoi ajung și în ouă. Și deseori oamenii cred că procură produse ecologice din sate. Pentru ca omul să se intoxice nu este necesară o cantitate mare”, explică directorul Eco-TIRAS.

Afacerile influențează prin lobby permisiunea arderii anvelopelor. Adoptarea în lectură finală a legii care permite această practică a fost amânată datorită protestelor organizațiilor civile care cer ca procesele tehnologice de incinerare să fie sub controlul statului pentru a preveni emisiile de substanțe toxice precum dioxine și furani formați în timpul incinerării.

„În ouăle de la Dumbrava s-au identificat niveluri ridicate de dioxine și bifenili policlorurați care depășesc standardele UE pentru alimente de până la trei ori și jumătate. Acesta e un indicator că piroliza anvelopelor sau alte surse industriale din zona industrială Vatra, din apropiere, pot fi surse semnificative de substanțe chimice toxice”, a declarat Jindřich Petrlík de la organizația obștească Arnika din Cehia. Potrivit lui, expunerea oamenilor la poluanți organici prin alimente poate duce la efecte grave asupra sănătății.

Analizele chimice efectuate în cadrul unui laborator științific din Franța au scos la iveală și contaminarea gravă a ouălor de la Ciobanovca, în apropierea celui mai mare depozit de gunoi din Chișinău, cu pesticide învechite care conțin poluanți organici persistenți și bifenili policlorurați. „Se recomandă să fie aplicată reciclarea, iar incinerare deșeurilor și a anvelopelor, care duce la un nivel ridicat de dioxine, trebuie să fie încetat”, a mai spus Jindřich Petrlík. În opinia sa, există o nevoie stringentă de un sistem de monitorizare și de colectarea datelor referitoare la prezența poluanți organici persistenți în mediul Republicii Moldova. În caz contrar, este imposibil de gestionat eficient riscul.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.