logo

Expoziție-premieră la Biblioteca Națională, „Crăciunul în Europa”


https://www.ipn.md/ro/expozitie-premiera-la-biblioteca-nationala-craciunul-in-europa-7967_1109970.html

Biblioteca Națională a Republicii Moldova marchează sărbătorile de iarnă printr-o expoziție tematică dedicată Crăciunului, intitulată „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”. Sunt prezentate aproape 200 de documente ce ilustrează diversitatea valorilor culturale europene ale Crăciunului, transmite IPN.

Expoziția este structurată în zece compartimente, care includ cărți, discuri de vinil, CD-uri, ilustrații, cărți poștale și artefacte dedicate Crăciunului, și despre toate a povestit corespondentului IPN directoarea adjunctă a Bibliotecii Naționale, Aliona Munteanu.



Primul stand prezintă originea și istoria Crăciunului. Sunt expuse tablouri și câteva ediții de Biblii pentru copii. Piesa de rezistență este o carte tridimensională care descrie nașterea Domnului, vizita păstorilor, îngerii vestitori și darurile magilor.


Un alt compartiment prezintă magia Crăciunului în simboluri. „Pe acest stand avem clopoței aduși din diferite orașe europene, simbol al bucuriei Crăciunului, precum și multe alte decorațiuni, inclusiv coroane de brad”, explică adjuncta BNRM, Aliona Munteanu.


Expoziția continuă cu secțiunea colindelor: „Este o colecție impresionantă de cântece de Crăciun din mai multe țări europene – de la Polonia și Marea Britanie până la Republica Moldova. Colindele sunt disponibile pe diverse suporturi, de la discuri de vinil până la CD-uri și cărți cu versuri și partituri”, a precizat Aliona Munteanu.


Un alt compartiment are în prim-plan simbolistica pomului de Crăciun: „Bradul este un simbol central al sărbătorii în toată Europa. Prezentăm enciclopedii, povești și cărți tridimensionale ilustrative”, a menționat Aliona Munteanu.



Expoziția include rețete tradiționale din diferite țări, care pot inspira vizitatorii în pregătirea mesei festive. Mai sunt expuse felicitări și cărți poștale vechi de Crăciun, din diferite timpuri și din diferite țări.

Un stand impresionant al expoziției de la Biblioteca Națională prezintă Crăciunul în artele plastice. Picturi, ilustrații și alte opere de artă, semnate de pictor celebri, ca Leonardo Davinci, relevă scenele nativității: „Păstorii în câmpia Betleemului”, „Corul de îngeri”, „Închinarea Magilor” (1564) și alte scene din istoria Nașterii Domnului.


Ultimul compartiment este dedicat poveștilor de Crăciun, de la clasici precum Charles Dickens și Frații Grimm, până la autori contemporani.

Expoziția de Crăciun este o premieră pentru Biblioteca Națională, care, deși a organizat anterior evenimente dedicate sărbătorii, s-a axat în principal pe tradițiile locale și patrimoniul național, iar abordarea este europeană și reflectă spiritul de unitate culturală.

„Când sărbătorim Crăciunul în Europa avem aceleași tradiții și obiceiuri. De Anul Nou fiecare are ceva specific, dar de Crăciun suntem toți creștini și europeni”, a subliniat Aliona Munteanu, adjuncta Bibliotecii Naționale.

Doritorii să viziteze expoziția „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește” sunt așteptați până pe 15 ianuarie 2025 în spațiul expozițional de la parterul blocului central al Bibliotecii Naționale.