logo

Expoziţie la Chişinău, la 125 de ani de la moartea lui Vasile Alecsandri


https://www.ipn.md/ro/expozitie-la-chisinau-la-125-de-ani-de-la-moartea-lui-vasile-alecsandri-7967_1022189.html

„Vasile Alecsandri, poet şi diplomat al Unirii Principatelor Române” este genericul expoziţiei inaugurate în Galeria „La Rond” din scuarul monumentului Ştefan cel Mare din Chişinău şi dedicată comemorării a 125 de ani de la moartea unuia din cei mai importanţi scriitori şi oameni politici ai Generaţiei Unirii, transmite IPN.

Expoziţa este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi se înscrie în seria de evenimente menite să marcheze Ziua Limbii Române în Republica Moldova. Directorul institutului, Valeriu Matei, a menţionat la vernisaj că Vasile Alecsandri şi-a dedicat viaţa slujirii neamului românesc.  Expoziţia cuprinde toată biografia marelui scriitor, redată prin fotografii, scrisori, documente.

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Vasile Alecsandri „a pregătit solul pentru apariţia lui Mihai Eminescu, a promovat valorile culturale româneşti şi a fost diplomatul care a ctitorit formarea României moderne, promovând peste hotare unirea Principatelor Româneşti şi recunoaşterea lor pe plan internaţional”. Mihai Cimpoi a specificat că Vasile Alecsandri, deşi putea să o facă, a refuzat să devină domnitorul Principatelor Româneşti, cedând în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza, însă Alecsandri poate fi numit pe drept „domnitorul literaturii române”. Academicianul a spus că există o ipoteză precum că Alecsandri s-a născut în Basarabia, iar prin acţiunea ICR scriitorul a revenit acasă în preajma sărbătorilor naţionale.

Vitalie Ciobanu, redactorul revistei „Contrafort”, a menţionat că, parcurgând informaţiile expuse, a văzut că publicul larg are acum şansa să-l cunoască pe Vasile Alecsandri altfel decât cel prezentat la şcoală, doar ca autor de pasteluri. Alecsandri a fost un om de mare talent, un diplomat veritabil, care a ştiut să ajute la legitimarea Unirii Principatelor pe plan internaţional.

Născut, conform opiniei majorităţii cercetătorilor, la 21 iunie 1821, în Bacău, decedat la 22 august 1890, la Mirceşti, Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, prozator, traducător, culegător de folclor, personalitate de prim rang a culturii române, a fost, în acelaşi timp, un om politic important al epocii sale şi un diplomat de anvergură. A fost unul din fruntaşii Revoluţiei de la 1848. A desfăşurat o bogată activitate unionistă şi a fost ales deputat de Bacău în Divanul ad-hoc al Moldovei în anul 1857, iar în anul următor a fost membru în Comitetul central al Unirii de la Iaşi şi membru în Adunarea Electivă a Moldovei. Ca scriitor, Vasile Alecsandri a abordat toate genurile literare, excelând în poezie, dramaturgie, proză memorialistică şi epistolară. A pus bazele comediei şi dramei istorice româneşti.

Expoziţia „Vasile Alecsandri, poet şi diplomat al Unirii Principatelor Române” este deschisă publicului larg până pe 24 septembrie.