Expoziţie inedită de arme albe cu ocazia aniversării a 20 de la înfiinţarea Armatei Naţionale
https://www.ipn.md/ro/expozitie-inedita-de-arme-albe-cu-ocazia-aniversarii-a-20-de-la-infiintarea-arma-7967_992468.html
Săgeţi, topoare, suliţe şi buzdugane confecţionate din silex, os, bronz, fier etc., datate din mileniul V înaintea erei noastre până în secolul XIX era noastră, constituie expoziţia de arme albe şi harnaşamente, inaugurată la Muzeul Armatei Naţionale cu ocazia a 20 de ani de la înfiinţarea Armatei. Vizitatorii vor putea admira colecţia unică de arme albe, care însumează circa 1500 de piese timp de aproape o lună, până pe 1 octombrie, transmite Info-Prim Neo.
Armele străvechi sunt o colecţie particulară a omului pasionat de obiecte istorice, promotor al valorilor naţionale, Petru Costin, care a adunat colecţia împreună cu fiul său, Andrei Costin. „Este o onoare să facem această expoziţie unică pe teritoriul Republicii Moldova. Este o expoziţie inedită, piesele căreia au fost acumulate pe parcursul a 40 de ani. Unele din ele au fost procurate, altele adunate. Ele toate sunt preţioase, toate sunt de unicat”, a declarat Andrei Costin.
Exponatele sunt structurate în cinci compartimente: arme de lovire, tăiere şi aruncare la distanţă, arme de împungere şi aruncare, suliţe de fier, arme de aruncare la distanţă şi arme de lovire şi tăiere.
Ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că expoziţia este un lucru necesar pe care trebuie să-l viziteze fiecare, deoarece prin aceste piese se poate vedea trecutul acestui teritoriu. Ministrul a înmânat colecţionarului medalia de slujire a patriei pentru contribuţia şi promovare valorilor naţionale.
Şeful Muzeului Armatei Naţionale, locotenent-colonel, Vitalie Ciobanu, a menţionat că niciun fond de Muzeu din Republica Moldova nu cuprinde astfel de obiecte, într-un număr atât de mare. „Aceste obiecte nu au preţ, ele sunt de unicat”, a menţionatel.
Tot cu ocazia aniversării a 20-a de la fondarea Armatei Naţionale, Vitalie Ciobanu, a lansat monografia „Organizarea instituţiei militare a Republicii Moldova”, care este un studiu ce cuprinde toate etapele de constituire a Armatei Naţionale. „Evenimentele din carte se derulează din anii 1989-1990 pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, prin care cetăţenii de rând cereau formarea Armatei Naţionale şi reîntoarcerea băştinaşilor noştri acasă. Cartea este o trecere în revistă a formării Comisiei parlamentare pentru Securitatea statului şi problemele militare, a Departamentului militar, care a fost instituţia militară după decretul de constituire a Armatei Naţionale, organizarea Ministerului Apărării, organizarea unităţilor militare, tragicele evenimente de la Nistru care sunt prezentate succint şi participarea armatei în acest război de la Nistru”, a spus Vitalie Ciobanu. Autorul spune că a lucrat la carte zeci de ani.
Pe 3 septembrie, Armata Naţională a Republicii Moldova serbează 20 de ani de la fondare.