logo

Expoziție dedicată lui George Călinescu, la Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/ro/expozitie-dedicata-lui-george-calinescu-la-biblioteca-nationala-7967_1105256.html

Documente din colecțiile Bibliotecii Naționale, care promovează și valorifică opera lui George Călinescu, sunt expuse începând de astăzi și până pe 31 iulie, cu prilejul celebrării a 125 de ani de la nașterea scriitorului, transmite IPN.

Expoziția „Personalitate enciclopedica a culturii și literaturii române – George Călinescu” este sistematizată în câteva compartimentele: Critică literară. Studii. Cronici, viața și opera literară și George Călinescu în critica literară română.

George Călinescu s-a născut la 19 iunie 1899 în București. În 1908 s-a înscris la gimnaziul „Gheorghe Șincai”. A urmat Facultatea de Litere și Filozofie din București. În 1923 și-a luat licența în litere. A devenit profesor de limba latină la mai multe licee bucureștene și timișorene, apoi a plecat la Roma pentru o perioadă de doi ani cu o bursă pentru „Școala română din Roma”, instituție de propagandă culturală românească. A realizat studii fundamentale despre mari scriitori români, iar după anul 1945, Călinescu publică studii și eseuri privind literatura universală.

În noiembrie 1964 este internat cu diagnosticul ciroză hepatică la Sanatoriul Otopeni, iar la 12 martie 1965, George Călinescu se stinge din viață, lăsând „o operă fundamentală pentru cultura poporului român”, potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 iunie – 31 iulie 2024 la Biblioteca Națională, et. II, blocul central.