logo

Expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de relații diplomatice Moldova-Austria


https://www.ipn.md/ro/expozitie-dedicata-implinirii-a-30-de-ani-de-relatii-7967_1090317.html

O expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria a fost vernisată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM). Evenimentul își propune să reconfirme, prin documentele și publicațiiile periodice din colecțiile Bibliotecii, interesul și angajamentul Republicii Moldova în vederea consolidării și dezvoltării relațiilor de prietenie moldo-austriece, a precizat pentru IPN Veronica Borș, director-adjunct al BNRM.

Expoziția are mai multe compartimente: istoria Austriei, relații culturale moldo-asutrice, capitala culturală Viena, influențe culturale vieneze asupra arhitecturii Chișinăului, documente austrice prezente în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, personalități austriece, literatură austriacă în limba germană, traduceri ale clasicilor și contemporanilor austrieci.

„Din suita de evenimente consacrate aniversării face parte și expoziția de fotografii „Maria Cebotari și Valentina Nafornița pe scena Operei Vieneze”, care cuprinde 14 fotografii istorice cu Maria Cebotari pe scenele operelor din Viena și Salzburg și 8 fotografii ale sopranei Valentina Nafornița, care evoluează pe scenele europene, inclusiv austriece. Aceste materiale au fost preluate din arhiva digitală a Bibliotecii Naționale a Austriei și de la o agenție de presă austriacă”, a menționat directorul-adjunct al BNRM.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată și expoziția de bannere: „30 de ani de existență a relațiilor diplomatice dintre Republica Austria și Republica Moldova”, creată de Ambasada Austriei la Chișinău. „Aceste bannere oferă încă o dată ocazia de a ne întoarce în timp și prezintă relațiile diplomatice dintre Moldova și Austria pe parcursul a 30 de ani. Sunt prezentate aspecte privind colaborarea moldo-austriacă în domeniile economie, medicină, educație, cultură”, a speificat Veronica Borș.

Expoziția „
30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria” este deschisă la Biblioteca Națională până pe 25 iulie, în Blocul Central din str. 31 August 1989, 78 „A”, etajul I, spațiul expozițional.