logo

Expoziție de carte veche religioasă, la Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/ro/expozitie-de-carte-veche-religioasa-la-biblioteca-nationala-7967_1040990.html

O expoziție de carte veche religioasă a fost vernisată în holul Bibliotecii Naționale din Chișinău astăzi, 5 aprilie. Expoziția cuprinde evanghelii, cărți slujitoare la altar și cărți ce conțin cântări liturgice. Toate datează din secolul XVI-XX, transmite IPN.

Cea mai veche carte expusă este Biblia lui Ivan Feodorov, editată la Ostrog în 1581. Printre alte cărți remarcabile este Evanghelia tipărită la Mănăstirea Neamț, îmbrăcată cu metal și pietre semiprețioase, Biblia în limba română apărută în 1819 la Sankt Peterburg. Mai multe exemplare de carte conțin însemnări despre posesorii anteriori.

Veronica Cosovan, șefa secției Carte veche și rară la Biblioteca Națională, spune că un capitol aparte a expoziției este dedicat cântărilor liturgice și cărților evanghelice în limbile străine. În afară expoziției, cărțile se păstrează într-un depozit special, unde au acces doar cercetătorii.

Prezent la inaugurare, preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Chişinău, a spus că o expoziție de carte religioasă este un fenomen. O carte religioasă înseamnă moaște. „Prin moaște sau relicve bisericești înțelegem toate atributele bisericești. Cărțile care sunt de față nu sunt doar exponate istorice, ci lucruri sfinte. Împreună, aici facem o biserică, pentru că acolo unde sunt moaștele este și biserica”, a spus preotul.

Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Moldovei, a spus că pentru prima dată Biblioteca Națională, în ajunul sărbătorilor pascale, pune în valoare patrimoniul național scris ortodox. Colecția numără peste 300 de mii de exemplare. „Cărțile puse astăzi în vizor sunt de o valoare incontestabilă, nimeni nu știe prețul lor, dar știm că ele sunt valoarea acestei țări. Sunt cărți încrustare cu piatră scumpă, încrustate cu argint, nemaivorbind de ceea ce este scris în ele. Este istoria cărții slave și ortodoxe românești, este istoria noastră adevărată, care nu poarte fi supusă falsificării”, a spus Elena Pintilei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 22 aprilie.