logo

Expoziția „Mami, nu vreau război!” a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie


https://www.ipn.md/ro/expozitia-mami-nu-vreau-razboi-a-fost-vernisata-la-7967_1092522.html

Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Desenele copiilor polonezi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale copiilor ucraineni despre războiul din Ucraina transmit un mesaj puternic emoțional și au în comun reprezentarea atrocităților ale războiului care nu s-au schimbat, a menționat ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Tomasz Michał Kobzdej, la vernisaj, transmite IPN.



În 1946 copiii îi arată în desene pe soldați ca pe niște oameni înnebuniți de ideologii naziste sau comuniste, ca pe niște monștri, iar acum, în 2022, armata și soldații ucraineni sunt ocrotitorii, cei care aduc siguranță și pace. La fel a fost vernisată și o planșă goală. În 1946, copiii în Polonia nu au putut desena la școală atrocitățile pe care le-au experimentat din partea armatei sovietice care a invadat Polonia. „Nu există niciun un dubiu că războaiele adulților aduc suferință copiilor. Ocrotirea copiilor care sunt victimele războiului este una din prioritățile politicii externe ale Republicii Polone”, a remarcat diplomatul.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a remarcat că expoziția este în același timp impresionantă și paradoxală. În pofida faptului că distanța la care au fost făcute aceste desene este de peste 80 de ani, tematica e aceeași. Diferite sunt simbolurile militare și sentimentele pe care le trezesc acestea. Răul rămâne rău indiferent de mesajele promovate și este important ca toată lume să unească și să riposteze acestui rău, a mai spus ambasadorul.



Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, a remarcat că desenele copiilor sunt minunate și tragice în același timp și transmit un mesaj profund.

Vizitatorii prezenți la vernisaj au remarcat că desenele le-au lăsat o amprentă puternică asupra stării lor emoționale. Atrocitățile pe care le-a făcut armata germană în Polonia în secolul trecut, cât și armata rusă astăzi sunt trecute prin privirile îndurerate ale copiilor. Imagini cu familii care încearcă să se evacueze în timp ce casele le sunt bombardate transmit emoții puternice.




Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” cuprinde lucrări din proiectul Mom I see war (Mami, văd război). Desenele pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie. Potrivit UNICEF, circa 1000 de copii în Ucraina au fost uciși sau răniți de la escaladarea războiului.