Exporturile moldoveneşti şi-au consolidat poziţiile pe piaţa UE în contextul scăderii volumelor livrate în CSI
https://www.ipn.md/ro/exporturile-moldovenesti-si-au-consolidat-pozitiile-pe-piata-ue-in-7966_977261.html
Reducerea mult mai drastică a PIB şi a cererii de consum în ţările CSI au determinat o amplificare din ce în ce mai pronunţată a exporturilor moldoveneşti pe piaţa europeană, afirmă analistul economic Alex Oprunenco, de la Centru analitic independent Expert – Grup, citat de Info-Prim Neo.
Deşi în scădere, destinaţia principală a exporturile R. Moldova este UE, ponderea acestora a crescut de la 52,1%, la sfârşitul lui 2008, la 54% în primul semestru curent, a precizat Oprunenco. Ponderea exporturilor pe piaţa CSI, respectiv, s-a micşorat de la 39,4% la 26,23%.
„Constatăm că această consolidare a poziţiilor exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE s-a produs concomitent cu diminuarea acestora pe piaţa României, care a fost în ultimul timp principala destinaţie de export pentru producătorii din R. Moldova. Scăderea înregistrată este de la 21,1% la 20,2%. Foarte probabil ca diminuarea ponderii exporturilor pe piaţa română să fi fost cauzată de tensionarea relaţiilor între ţările noastre, inclusiv prin introducerea de către R. Moldova a regimului de vize pentru cetăţenii români”, a menţionat expertul.
Potrivit lui Alex Oprunenco, situaţia în economiile ţărilor partenere comerciale este definitorie pentru evoluţia în continuare a exporturilor moldoveneşti. Dar, chiar dacă prognozele la acest compartiment ar fi foarte optimiste, fără reforme structurale profunde şi fără o sporire perseverentă a competitivităţii mărfurilor, dinamica exporturilor moldoveneşti va rămâne destul de anemică. Şi aceasta, chiar dacă lunile mai-iunie, în expresie lunară, exporturile au fost în uşoară creştere, în iunie, de exemplu, cu 7%.
Expertul a mai spus că în luna iunie s-a atestat, pentru prima dată de la începutul anului curent, o majorare a importurilor cu 6,9% în expresie lunară, Pe jumătate de an, însă, reducerea importurilor s-a cifrat la 41,4%. Importurile din UE au înregistrat o scădere de 39,3% , cele din CSI de 32,4% şi vor rămâne şi în continuare extrem de dependente de evoluţiile economiei globale.