logo

Expertul Roman Chircă explică beneficiile liberalizării de capital


https://www.ipn.md/ro/expertul-roman-chirca-explica-beneficiile-liberalizarii-de-capital-7966_1031678.html

Expertul economico-financiar Roman Chircă susţine că iniţiativele de liberalizare a capitalului şi de facilitare fiscală au beneficii, însă sunt mai eficiente într-o societate fără lupte interne între oligarhi. Expertul s-a expus în cadrul discuţiilor publice la tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Cu referire la Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, votată de Parlament în prima lectură, expertul a spus că s-a creat impresia că Guvernul pregăteşte o serie de reforme, dar le face pe negândite. „În contextul în care există o criză politică, am trecut prin campanie electorală, conceptul de liberalizare a capitalului este foarte crud, care nu vine după o perioadă de acalmie, când este pace între oligarhi, când instituţiile funcţionează, când e un grad de tensiune mai mic. Doar în aşa caz o lege de amnistiere este mai eficientă. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, orice guvernare va avea pe agendă legea aceasta de amnistiere”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, prima iniţiativă de amnistiere a fost propusă în 2007 de comunişti şi, deşi a fost butaforică, a fost totuşi utilă ca experienţă. „Sunt de acord că vor fi zeci de valuri de privatizări şi legalizări de capital. Astfel de iniţiative vor fi pentru zeci de ani înainte. Dar cred că aceasta trebuia să înceapă într-o perioadă când societatea este mai pregătită”, a menţionat Roman Chircă.

Referindu-se la declaraţiile că prin această iniţiativă se doreşte legalizarea activelor ilegale, expertul a spus că i se pare o abordare extrem de simplistă. E mai degrabă un clişeu mediatic. „Eu sunt tentat să cred că e vorba de altceva, e o tentativă stângace a guvernării de a lansa o reformare foarte activă. Sunt convins că persoanele care deţin capital ilegal se simt extrem de confortabil în acel mediu. Eşecul legii vine de la faptul că se propune legalizarea acestui capital, dar ei nu au nevoie de această legalizare. Cred că amnistierea făcută într-un context corect şi transparent, cu o menţiune că toate proprietăţile asupra cărora planează suspiciuni nu sunt pasibile amnistierii, ar aduce o linişte. Astfel de exerciţii au beneficii pentru  a aduce lumină în zona gri”, a spus expertul.

În altă ordine de idei, referindu-se la prognozele privind creşterea economică, expertul a menţionat că, dacă Moldova va avea un trend de creştere economică de 3,5% anual, atunci i-ar trebui minimum 100 de ani ca să ajungă la nivelul de dezvoltare european. „Economia noastră suferă din lipsă de investiţii. Având PIB de 3 mii de dolari per capita e foarte greu să construieşti o societate democratică. Majoritatea ţărilor au devenit bogate prin colonii şi doar apoi au construit societăţi democratice”, a specificat Roman Chircă.

Referindu-se la oamenii de afaceri din Moldova, expertul a spus că majoritatea dintre ei nu au mentalitatea necesară dezvoltării afacerilor. „Trebuie să vedem cum scăpăm de mentalitatea de salariat, de mentalitatea că statul este dator, să vedem dacă putem crea antreprenori pregătiţi. Dar aici stăm foarte prost. Avem oameni de afaceri fără spirit de antreprenori. Fără capacităţi de manageri. Aici nu este responsabilitatea Guvernului, ci mai degrabă este responsabilitatea centrelor de formare. Atunci când vom depinde mai puţin de stat vor fi şi alte rezultate”, a menţionat expertul.

Discuţia publică la tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor” este ediţia a 68-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.