logo

Expertiza psihologică, în atenţia avocaţilor


https://www.ipn.md/ro/expertiza-psihologica-in-atentia-avocatilor-7967_1022568.html

Avocaţii împreună cu psihologii s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta despre aspectele legate de expertiza psihologică-judiciară a victimelor torturii din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP), în comun cu PNUD.

Noţiunea de expertiză psihologică nu este prevăzută în legislaţia procesual-penală, aceasta este o parte a expertizei judiciare. Datele obţinute prin expertiza psihologică sunt cele care constată existenţa sau inexistenţa infracţiunii şi vinovăţiei.

Avocaţii întruniţi la masa rotundă au menţionat că expertizele psihologice sunt privite de multe ori sceptic pentru că nu există anumite metodologii care să fie recunoscute de justiţie, în plus, se consideră că acestea nu au influenţă foarte mare în procesul judiciar. „În legătură cu acest lucru în Republica Moldova este o problemă legată de efectuarea expertizelor. Legislaţia noastră prevede că expertiza psihologică poate fi făcută doar în cadrul unei instituţii de stat. Totodată, nu există mai mulţi psihologi acreditaţi care să poată face aceste expertize. Există doar unul, dar expertizele lui nu sunt acceptat de instanţa de judecată pentru că nu activează într-o instituţie de stat”, a explicat expertul IRP, Igor Dolea.

Psihologii constată că trauma psihică a unei persoane supusă torturii devine evidentă peste câţiva ani după incident. „Eu am constatat un fapt – nu se colaborează între instituţiile juridice şi psihologi. Din acest considerent, nu am ajuns la un numitor comun. Psihologii nu pot lua decizii independent de jurişti pe această latură pentru că acestea s-ar putea să nu fie acceptate”, a afirmat psihologul Ina Moraru.

Masa rotundă a fost organizată cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.