Experţii susţin că piaţa ipotecară în R. Moldova a cunoscut o dezvoltare impresionantă
https://www.ipn.md/ro/expertii-sustin-ca-piata-ipotecara-in-r-moldova-a-cunoscut-o-dezvoltare-impresio-7966_960175.html
Experţii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) susţin că piaţa ipotecară din R. Moldova a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii câţiva ani, fiind întemeiată mai ales pe principiile competiţionale ale economiei de piaţă.
Potrivit unui comunicat al MEC, a sporit numărul de creditori care acordă credite în condiţii diferite de cele standard - pentru termene mai lungi de 10 ani şi cu dobânzi mai joase de 14 %.
Cei mai mulţi dintre creditori acceptă doar garanţii reale, fără să existe un sistem de garanţii personale, conturi de depozit substanţiale, sau prin urmărirea directă a salariului şi alte metode de asigurare folosite deseori în alte pieţe ipotecare la etapa iniţială de dezvoltare.
Privitor la portofoliile ipotecare, creditorii privaţi nu au raportat decât foarte puţine încălcări sau lipsa acestora, la fel ca şi lipsa cazurilor de neplată, datorată în parte creşterii bruşte a valorii bunurilor, în particular în Chişinău, unde este situată marea parte a pieţei ipotecare. Evidenţa statistică dusă de agenţiile imobiliare mai mari din Chişinău arată că 60% dintre potenţialii cumpărători au nevoie de un credit ipotecar pentru a-şi procura locuinţa pe care şi-o doresc.
Creditorii, funcţionarii guvernamentali şi responsabilii de reglementare, companiile de construcţii şi agenţii imobiliari sunt convinşi şi optimişti în ceea ce priveşte viitorul creditelor ipotecare, deoarece există o cerere sporită de credite ipotecare din partea populaţiei.
Potrivit aceluiaşi comunicat, creşterea rapidă a sectorului ipotecar a survenit în pofida lipsei unui cadru juridic pe deplin dezvoltat şi coerent. Reglementările legislative ale sectorului ipotecar sunt incluse în prezent în Legea cu privire la gaj, Legea cadastrului bunurilor imobile, Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul de executare şi altele. MEC atestă că în ultimul timp au fost adoptate un şir de măsuri reformatoare, precum înregistrarea bunurilor imobile, exercitarea drepturilor ipotecare şi gajarea proprietăţii imobiliare în temeiul unor acorduri de garanţie, iar aprobarea Legii privind ipoteca în R. Moldova va soluţiona probleme juridice, va contribui la sporirea încrederii în siguranţa, transparenţa şi accesibilitatea sistemului de finanţare ipotecară.
Totodată, MEC consideră că Legea va spori interesul pentru finanţarea ipotecară, va demonstra angajamentul statului de creare a unui fundament solid pentru asigurarea eficienţei sectorului şi va egala şansele actorilor prin asigurarea competiţiei loiale între creditori.