Experţii susţin că funcţionarii bănuiţi de corupţie sunt mai uşor ţinuţi sub control
https://www.ipn.md/ro/expertii-sustin-ca-functionarii-banuiti-de-coruptie-sunt-mai-usor-tinuti-sub-con-7967_965787.html
„În contextul R. Moldova, investigaţiile jurnalistice, în mod paradoxal, întăresc poziţia funcţionarilor bănuiţi de corupţie”, consideră juristul Alexandru Tănase.
Sursa citată a declarat, vineri, 27 iulie, într-o conferinţă de dezbateri cu genericul „Impactul presei în combaterea corupţiei”, că într-un stat poliţienesc, cum demonstrează a fi R. Moldova, intentarea unui dosar penal nu face altceva decât să garanteze loialitate puterii. „Un oficial cu dosar penal este mai uşor ţinut sub control de către Vladimir Voronin”, a declarat Alexandru Tănase.
Potrivit jurnalistei Aneta Grosu, materialele de investigaţie realizate de reporterii de la publicaţia „Ziarul de Gardă” demonstrează că majoritatea funcţionarilor demişi pe motiv de corupţie sunt ulterior transferaţi în cadrul altor structuri sau, mai grav, completează rândurile corpului diplomatic moldovenesc.
Directorul săptămânalului independent de investigaţii „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, afirmă că în ultimii ani nu s-a schimbat nimic pe segmentul asigurării transparenţei în activitatea instituţiilor statului, în special în ce priveşte gestionarea şi distribuirea banilor publici.
Potrivit jurnalistei, continuă să fi încălcat flagrant accesul la informaţiile cu interes larg, iar sursele care dezvăluie jurnaliştilor fapte ce pun în lumină negativă autorităţile, sunt intimidate. Alina Radu susţine că jurnaliştii, din păcate, nu întotdeauna reuşesc să asigure confidenţialitatea surselor sale, chiar dacă renunţă la orice informaţii care ar permite identificarea acestora.
Drept exemplu a fost oferit cazul dispariţiei copiilor din internatul din Pârâta, patronat de prima doamnă Taisia Voronin. „ Am sesizat toate instanţele responsabile despre caz, inclusiv pe prima doamnă. În loc să investigheze dispariţia copiilor, Taisia Voronin a încercat să afle cine a vorbit presei. Într-un final persoana a fost găsită şi sancţionată. I s-a tăiat o parte importantă din salariu, ceea ce pentru un muncitor de la sat este foarte grav. Ţinem să precizăm că nu am dat nume şi nici altă informaţie care ar fi indicat asupra sursei”, a menţionat jurnalista.
Senatorul român Ilie Ilaşcu, prezent la dezbateri, a opinat că în pofida tuturor greutăţilor şi erorilor admise, efectul campaniilor de presă în deconspirarea cazurilor de corupţie şi depăşirea competenţelor de către funcţionari nu este de neglijat. „Experimentul pe care l-am organizat în complicitate cu Alina Radu, când a reuşit să-mi transmită în celula de la Tiraspol un aparat de luat vederi, demonstrează că presa, având voinţă, poate să răzbată acolo unde toată lumea crede că nu este acces”, a subliniat Ilaşcu, mulţumind jurnaliştilor pentru susţinerea acordată deţinuţilor regimului separatist.
La sfârşitul anului „Ziarul de Gardă” va desemna, pentru a treia oară, persoanele care în 2007 s-au distins prin comportamentul lor incoruptibil. Participanţii la sondaj vor lua parte la tombola „Vreau o viaţă îmbelşugată fără corupţie” şi pot să câştige 1 sac cu făină, 5 litri de smântână sau brânză de vaci, 1 sac de zahăr, câte un cocoş sau purceluş şi alte premii.