Partidele proeuropene , cel mai probabil, nu vor putea forma o coaliţie după alegerile din 30 noiembrie şi va fi necesară formarea unei coaliţii largi din care să facă parte şi Partidul Comuniştilor. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, unde au fost puse în discuţie datele ultimului sondaj sociologic, transmite IPN.
Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a declarat în cadrul emisiunii că, deşi sondajele nu reprezintă o prezicere exactă a rezultatului scrutinului, totuşi, ele formează anumite prognoze, care arată că formarea unei coaliţii largi ar fi inevitabilă. „Există pericolul că cele trei partide proeuropene nu vor întruni numărul necesar de mandate pentru formarea unei coaliţii, iar, pentru a salva situaţia, va trebui să se formeze o coaliţie largă împreună cu Partidul Comuniştilor”, susţine Barbăroşie.
Analistul politic Alexei Tulbure este de părerea că varianta ideală ar fi formarea unei coaliţii între comunişti şi liberal-democraţi, iar participarea PDM în această coaliţie ar influenţa negative calitatea viitoarei guvernări. „Dacă Partidul Comuniştilor va intra în discuţii despre principii şi valori cu PD şi PLDM, ele nu se vor termina niciodată”, a opinat Tulburea.
Pe de altă parte, analistul politic Oazu Nantoi este de părerea că va fi necesară implicarea mai activă a societăţii pentru a determina formarea unei coaliţii parlamentare proeuropene după scrutinul din 30 noiembrie. „Nu va fi nici o coaliţie viabilă, dacă în politicieni nu se va bate. După cum vedem, ideea proeuropeană cel mai mult se identifică cu Partidul Liberal Democrat. Din acest considerent, cred că anume PLDM ar trebui să formeze nucleul viitoarei coaliţii proeuropene. Doar cu condiţia unei activităţi eficiente de eradicare a corupţiei”, a conchis Nantoi.
Invitatul permanent al emisiunii, Igor Boţan, s-a arătat pesimist privind formarea unei coaliţii post-electorale viabile şi calitatea viitoarei guvernări. „Eu sunt sceptic în privinţa capacităţii politicienii care vor accede în viitorul legislativ de a face ceva bun pentru Republica Moldova”, a punctat Boţan.