logo

Experţii salută decizia Curţii Constituţionale privind Acordul de asociere cu UE


https://www.ipn.md/ro/expertii-saluta-decizia-curtii-constitutionale-privind-acordul-de-asociere-cu-ue-7978_1015818.html

Curtea Constituţională a luat o decizie justă şi înţeleaptă atunci când a respins contestaţia Partidului Comuniştilor privind legitimitatea semnării şi ratificării Acordului de asociere cu UE. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, a declarat că decizia CC a fost previzibilă chiar din momentul depunerii sesizării, deoarece totul a fost făcut în conformitate cu prevederile Constituţiei. „Ceea ce au făcut comuniştii a fost o încercare de a obţine capital politic şi nu au avut temei să conteste Acordul în instanţa constituţională. Dacă CC ar fi luat o altă decizie, atunci ar fi încălcat prevederea constituţională, potrivit căreia toate acordurile şi tratatele internaţionale semnate sunt prioritare pentru statul nostru”, a afirmat expertul.

Jurnalistul Ion Terguţă este de părerea că prin această sesizare PCRM a încercat să-şi adune capital electoral. „PCRM este un partid debusolat. Ei nu ştiu ce vor. Într-o zi optează pentru Uniunea Vamală, în cealaltă pentru Uniunea Europeană. Decizia CC este una corectă", a spus Terguţă.

Victor Juc, director adjunct al Institutului Studii Politice şi Juridice al Academiei de Ştiinţe, susţine că sesizarea respinsă a comuniştilor poate fi abordată din două puncte de vedere. „În primul rând, comuniştii şi-au folosit prerogativele acordate de legislaţie de a sesiza instanţa constituţională. Pe de altă parte, comuniştii au încercat astfel să-şi consolideze o parte a electoratului care este pentru Uniunea Vamală. Există şi o latură pozitivă, Hotărârea CC este un indicator al cursului european al Republicii Moldova”, a declarat Juc.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul media Cristian Tabără, consideră că PCRM s-au pomenit într-o situaţie inedită, defavorabilă partidului. „Dacă la data depunerii sesizării aceştia au încercat o capitalizare politică, acum au fost puşi în situaţia ridicolă de a apăra în instanţă nişte valori care contravin declaraţiilor făcute cu câteva zile mai înainte”, a conchis Tabără.