logo

Experţii recomandă coaliţiei pro-europene să colaboreze cu PCRM


https://www.ipn.md/ro/expertii-recomanda-coalitiei-pro-europene-sa-colaboreze-cu-pcrm-7978_1017201.html

Partidele din coaliţia proeuropeană ar trebui să profite de disponibilitatea comuniştilor şi să discute cu ei. Concluzii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Expertul Vitalie Catană este de părerea că liderii din coaliţia proeuropeană ar trebui cel puţin să discute cu comuniştii pentru a evita o potenţială coaliţie a acestora cu partidul lui Igor Dodon. „În condiţiile unei crize regionale, luând în considerare necesitatea stringentă a stabilităţii politice pentru a garanta securitatea statului, necesitatea alegerii preşedintelui în 2016, cei din coaliţie ar trebui să dea curs disponibilităţii celor din PCRM de a se apropia. PSRM reprezintă riscuri mari pentru securitatea statului, iar partidele pro-europene trebuie să profite de orice şansă”, a argumentat  Catană.

Jurnalistul Ion Terguţă, de asemenea, optează pentru colaborarea dintre coaliţia pro-europeană şi comunişti , argumentându-şi poziţia prin necesitatea alegerii preşedintelui. „PCRM şi-a arătat disponibilitatea de alege preşedintele în schimbul controlului asupra unor instituţii ale statului. Consider că cei din coaliţie ar trebui să ţină cont de această oportunitate, deoarece nu au numărul necesar de mandate pentru a alege preşedintele”, a punctat Terguţă.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul media Cristian Tabără, a opinat că cooperarea cu PCRM va satisface şi voturile electoratului de stânga. „Este clar că cei din coaliţie vor trebui să ofere explicaţii electoratului lor, dar consider că şi celălalt segment al populaţiei trebui să fi reprezentant la guvernare”, a conchis Tabără.

Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat într-o emisiune de la postul de televiziune „Realitatea TV” că PCRM este gata să colaboreze cu partidele pro-europene din Parlament cu condiţia de a li se încredinţa controlul asupra Comisiei Electorale Centrale, Curţii de Conturi, Consiliului Coordonator al Audiovizualului etc. Decizia definitivă urmează să fie luată de comunişti la Plenara PCRM, programată pentru sâmbăta viitoare.