logo

Experţii recomandă autorităţilor să dezvolte politici de deschidere a creşelor


https://www.ipn.md/ro/expertii-recomanda-autoritatilor-sa-dezvolte-politici-de-deschidere-a-creselor-7967_1013988.html

Un studiu elaborat de Expert-Grup şi UNICEF recomandă autorităţilor să dezvolte politici de crearea a creşelor de stat şi private, menţionând că reforma educaţiei timpurii, care să implice copiii de 1,5 – 3 ani, este fundamentală pentru a oferi părinţilor posibilitatea de a lucra, transmite IPN.

„O familie care poate lucra are venituri. Ca să se ajungă la punctul ca familia să aibă suficienţi bani ca să crească copilul, este nevoie de creşe”, susţine Constanţa Popescu, autoare a studiului.

Astăzi în Republica Moldova sunt foarte puţine creşe. În municipiul Chişinău, doar vreo 50 de copii de 1,5 ani sunt daţi la creşe private şi tot cam atâţia la creşe de stat. În anii '90 creşele de stat ofereau locuri începând cu vârsta de 9 luni şi această vârstă a crescut treptat în ultimii 20 de ani. Anul trecut, Ministerul Educaţiei a dispus ca la grădiniţă să fie acceptaţi  doar copiii de la vârsta de 3 ani, motivând prin insuficienţa de locuri.

Totodată, nimeni nu îşi propune să deschidă creşe private, deoarece există numeroase bariere exagerate, care actualmente includ cerinţe de a avea în proprietate clădirea pentru aceste servicii, normative excesive privind spaţiile disponibile sau cerinţele sanitare etc.

În studiu se menţionează că în Republica Moldova se oferă unul dintre cele mai lungi concedii de îngrijire a copiilor. Unul dintre părinţi se poate afla în concediu plătit până la vârsta de 3 ani a copilului şi încă 3 ani neplătiţi, la dorinţă. Totuşi, acest concediu este mult mai prost plătit faţă de multe ţări din UE, fiind de doar 30% din salariul părintelui, comparativ cu 85% în România, în primul an, sau 100% în Lituania.

Experţii menţionează că investiţiile publice efectuate în re-deschiderea grupelor de creşe în grădiniţele de stat vor fi recuperate rapid, prin revenirea mai rapidă la serviciu a mamelor şi, astfel, prin contribuţii sociale mai mari la buget, venituri mai mari în familie şi posibilităţi mai mari de a investi în capitalul uman al copiilor.

În studiu se recomandă ca în anul 2015 să poată fi utilizate pentru pilotare fondurile de rezervă ale administraţiilor publice locale, iar ulterior, în baza confirmării costurilor şi cu o planificare corespunzătoare, deja din 2016 poate începe implementarea finanţării pe programe speciale dedicate dezvoltării creşelor.