Reducerea tarifelor la energia electrică cu 11% pentru consumatorii finali s-a făcut în condiţii netransparente. Explicaţia Ministerului Economiei că aceasta s-a întâmplat pe motiv că preţul de achiziţie a curentului s-a micşorat cu 0,5 cenţi lasă loc pentru mai multe întrebări, s-a menţionat în cadrul unei dezbateri economice privind tarifele la resursele energetice, desfăşurate de IDIS Viitorul şi Radio Europa Liberă, transmite IPN.
Moderatorul Vlad Bercu a încercat să afle răspuns la unele din aceste întrebări împreună cui experţii Ion Muntean şi Ruslan Surugiu. Participanţii la dezbatere au opinat că nu este clar cum compania Energocapital, care fiind un intermediar, nu produce energie şi nu deţine controlul asupra costurilor, a putut obţine un preţ mai mic de achiziţionare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.
Pe parcursul dezbaterii s-a menţionat că în Moldova, atunci când e vorba de ajustarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali,dar şi la alte resurse energetice nu este prezentată informaţia despre evoluţia preţurilor la aceste resurse pe pieţele regionale, precum şi a impactului acestor evoluţii asupra pieţei energetice din Moldova. Această informaţie, nu se ştie de ce, este secretă. Deşi ar trebui să fie prezentată publicului larg, consumatorilor, tarifele urmând să fie stabilite şi în baza acestor tendinţe pe piaţa mondială şi regională şi impactului asupra pieţei energetice locale. Iar guvernul nu ar trebui să se implice în acest proces.
În opinia participanţilor la dezbatere, micşorarea tarifelor este posibilă printr-o liberalizare reală a pieţei energetice locale, identificarea mai multor furnizori din Ucraina, dar şi din România. Aceasta prin edificarea interconexiunilor energetice cu Romania. Republica Moldova şi-a propus mai multe proiecte în acest sens cu ani în urmă, dar acestea nu au fost realizate. Între timp, precum preţul la energia electrică în Romania, pe fundalul producerii energiei din surse regenerabile s-a micşorat şi în afară de aceasta a apărut un surplus de energie electrică, care ar putea fi procurată de Republica Moldova. Preţul unui kWh de energie electrică este de 40 eurocenţi faţă de 69 eurocenţi pentru un kWh procurat de la Centrala de la Cuciurgan.