logo

Experţii oferă soluţii pentru evitarea separatismului în satele din stânga Nistrului


https://www.ipn.md/ro/expertii-ofera-solutii-pentru-evitarea-separatismului-in-satele-din-stanga-7978_1011914.html

Guvernul de la Chişinău ar trebui să ofere facilităţi fiscale pentru locuitorii şi agenţii economici din satele din stânga Nistrului, subordinate autorităţilor constituţionale, pentru a evita manifestările de separatism. Această soluţie a fost propusă de către un grup de experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Ion Manole, preşedintele Organizaţiei neguvernamentale „Promo-Lex” a declarat că subvenţiile alocate de Federaţia Rusă pentru pensionarii din Transnistria ar trebui să fie controlate de către autorităile de la Chişinău, aşa cum prevede legislaţia în vigoare referitor ajutoarele umanitare externe. „Atunci aşa-zisa „pensie a lui Putin”, adică alocaţia suplimentară de 12 USD la pensie să nu va mai serveas un motiv de şantaj”, a conchis Manole.

Ghenadie Cosovan, ex-viceministru de interne, a lansat critici dure în adresa autorităţilor de la Chişinău pe motiv că „nu oferă şi nu asigură securitatea cetăţenilor din localitâţile din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. „Intentarea dosarelor penale celor care prin acţiunile lor destabilizează situaţia  ar fi o ieşire din situaţie “, a opinat Cosovan.

Câteva zeci de persoane, majoritatea pensionari, au protestat ieri în satul Doroțcaia, din raionul Dubăsari, cerând organizarea unui referendum privind trecerea localității sub jurisdicția administraţiei separatiste de la Tiraspol.

Alt grup de localnici, în număr de aproape două sute de oameni, a organizat concomitent o altă acțiune de protest și s-a declarat împotriva inițiativei.

Satul Doroțcaia este situat în partea stângă a Nistrului, dar se află sub jurisdicția Chișinăului. Acolo au fost înregistrate mai multe incidente provocate de forțele separatiste, care împiedică, aproape în fiecare an, accesul localnicilor la terenurile agricole situate la est de traseul Tiraspol - Camenca.

Participanţii de la emisiunea “Fabrika” au opinat că acestea ar fi niştea acţiuni bine dirijate ale Tiraspolului, care profită de criza din regiune.