logo

Experţii moldoveni despre provocările din ajunul semnării Acordului de asociere cu UE


https://www.ipn.md/ro/expertii-moldoveni-despre-provocarile-din-ajunul-semnarii-acordului-de-asociere-7978_1013622.html

Persoanele reţinute ieri de către serviciile de ordine de la Chişinău pentru tentativă de a destabiliza situaţia în ajun de semnare a Acordului de asociere cu UE sunt din Comrat. Informaţia a fost lansată în cadrul emisiunii „Fabrika” de joi seara a postului de televiziune Publika TV de către fostul angajat al MAI, colonelul Valeriu Cerba, prorector al Universităţii de Studii Europene,transmite IPN.

Cerba a precizat că deţine informaţii în acest sens şi a criticat instituţiile de drept din Republica Moldova că nu investighează adecvat cazurile de separatism."Nu se activează sistemic, nu este o coordonare adecvată şi sistemică între aceste instituţii. Acum avem o problemă, un factor dominant, problema separatismului, care face mari probleme Republicii Moldova", a declarat Cerba.

Analistul politic Oazu Nantoi, a evitat să se pronunţe exact referitor la persoanele reţinute, invocând prezumţia nevinovăţiei, însă a precizat că populaţia din autonomia găgăuză se confruntă cu un stres psihologic în ajun de semnare a Acordului. „După ce televiziunile ruseşti şi unii lideri de la Comrat au reuşit să convingă oamenii că semnarea Acordului de asociere cu UE reprezintă un pericol pentru ei, populaţia este într-o stare de psihoză colectivă”, a spus Nantoi. Analistul de asemenea a criticat autorităţile statului pentru „o abordare confuză a situaţiei”.  „Recent fostul lider de la Tiraspol apare cu interviuri pentru presa de la Chişinău, ex-ministrul de externe al Transnistriei, Valeri Liţkai, apare la Chişinău în conferinţe de presă cu proiecte de federalizare a ţării, iar autorităţile rămân amorfe faţă de aceşti criminali de stat”, a conchis Nantoi. În acelaşi context, analistul a precizat că SIS monitorizează situaţia şi încearcă să nu se admită o escaladare.

Jurnalistul Valeriu Reniţă, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că se aştepta ca cei doi reţinuţi să fie de la organizaţiile „Antifa” sau „Moldova mare”, însă aceştia au anunţat în reţelele de socializare „fericiţi că nu oamenii lor au fost reţinuţi”. Reniţa la fel critică instituţiile de drept ale statului pentru că „sunt foarte slăbite şi lucrează la jumătate de forţă”. "Cred că nu e totul sub control. Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne sunt nişte organisme foarte slăbite. Se încearcă nişte reforme doar. Spun slăbite pentru că mulţi specialişti s-au retras, mulţi angajaţi lucrează la jumătate de turaţii. E de ajuns ca în PMAN să se adune vreo câteva sute de oameni şi nimeni nu va putea face nimic, şi iată o lovitură de stat, o revoluţie color sau o manifestare a separatismului", şi-a argumentat poziţia jurnalistul.

Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că unii demnitari din ţară. dar şi de peste hotare ameninţă securitatea statului. "Mulţi demnitari din Republica Moldova şi de peste hotare ne ameninţă. Pericolele care pot apărea sunt separatismul şi federalizarea ţării. Ca subiecţi ai separatismului avem Transnistria şi Găgăuzia. Dacă se doreşte separarea teritoriului, trebuiesc pregătite persoane care vor promova acest lucru. Astfel de persoane sunt pregătite în tabere speciale din Rusia sau Serbia", a conchis Valentin Dediu.