logo

Experţii internaţionali susţin că Moldova trebuie să beneficieze de poziţia geografică prin integrarea economică în UE şi CSI


https://www.ipn.md/ro/expertii-internationali-sustin-ca-moldova-trebuie-sa-beneficieze-de-pozitia-geog-7542_1064592.html

Experţii internaţionali susţin că Moldova trebuie să beneficieze de poziţia geografică prin integrarea economică în UE şi CSI

Interviu acordat posturilor TV din Republica Moldova de către Dominique de Villepin, ex- premierul Franţei (2005 – 2007), Vladimir Colmogorov, Vicepreşedinte al Congresului Internaţional al Industriaşilor si Antreprenorilor (ILAC), Victor Cerepov, vicepreşedinte executiv al Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia (UIAR) şi Vladimir Plahotniuc, Preşedintele Consiliului de Administrare AOAM.

- Domnule Dominique de Villepin, care sunt în opinia Dvs. principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru o integrare europeană mai rapidă?

- Dominique de Villepin:
Perspectiva integrării Republicii Moldova este una complexă şi în acelaşi timp complicată din cauza problemelor care există în interiorul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Republica Moldova trebuie să se apropie tot mai mult de principiile Uniunii Europene. Există câteva condiţii importante pe care trebuie să le respecte Republica Moldova, în special, asigurarea unui stat de drept prin dezvoltarea democratică a ţării. În acelaşi timp trebuie să aveţi o relaţie bună cu toate ţările din regiune, în special Rusia. Republica Moldova dispune de un atu foarte important vis-a-vis de Uniunea Europeană. În primul rând există o dorinţă certă de eurointegrare, salutată chiar şi de Banca Mondială. În al doilea rând deţineţi o poziţie geografică avantajoasă, un personal calificat, apropiat de standardele europene şi un potenţial de lansare a unor noi afaceri regionale.

- În ultimii ani se creează impresia că investitorii evită Republica Moldova. Este un trend regional ce se referă la această zonă sau poate fi o cauză şi instabilitatea politică?

- Dominique de Villepin:
Sigur că există mai mulţi factori. Instabilitatea politică este unul din cei mai importanţi factori care îi ţin la distanţă pe investitorii străini, dar şi pe cei locali. Un alt factor este relaţia bună cu statele vecine. În acelaşi timp, dacă ne referim la investiţiile europene, există o serie de probleme economice în interiorul Uniunii Europene, care frânează procesul extinderii investiţiilor. Din cauza crizei economice investitorii nu prea sunt activi. Cu toate acestea, Republica Moldova trebuie să practice o strategie de ofensivă, să ia iniţiativa în propriile mâini. Să ofere condiţii avantajoase pentru investiţii, prin garanţii şi facilităţi suplimentare, asigurarea unei stabilităţi politice şi fiscale.

- Domnule Vlad Plahotniuc, Dvs. sunteţi fondatorul Asociaţiei oamenilor de Afaceri din Moldova. Care în opinia Dvs. este principala misiune a acestei organizaţii în raport cu interesele comunităţii de afaceri din Republica Moldova?

- Vlad Plahotniuc:
În primul rând vreau să-mi exprim bucuria că un oaspete atât de prestigios ca Dl Villepin ne sprijină eforturile, şi-apoi să mulţumesc oamenilor de afaceri care au acceptat să fie membri AOAM. Ce-şi propune Asociaţia? În primul rând consolidarea mediului economiei private moldoveneşti, doar aşa vom putea conta într-adevăr ca o ţară europeană. Dacă vom reuşi? Eu sunt sigur ca da, însă cu o condiţie: să putem avea ca partener responsabil Guvernul Moldovei, care să-nţeleagă că întărirea mediului economic înseamnă în primul rând protecţia salariaţilor, bunăstarea acestora. Vom atrage investiţii străine, vom propune proiecte realiste Guvernului şi Parlamentului, vom promova proiectele moldoveneşti în cadrul forumurilor investiţionale internaţionale. Şi, bineînțeles, vom mai aduce la Chişinău oaspeţi cel puţin la fel de prestigioşi ca Dl Villepin, oaspetele nostru de onoare de azi. Pentru că noi avem o mare şansă dacă oamenii importanţi din Europa ne măsoară potenţialul economic, sau ospitalitatea, la noi acasă.

- Domnule Kolmogorov, cum credeţi, Republica Moldova ar putea să profite de poziţia sa geografică şi să devină un pod între Vest şi Est, sau trebuie să se concentreze doar pe una din regiuni UE sau CSI?

- Vladimir Kolmogorov: Eu sunt de părerea că formularea „sau sau” nu este cea mai eficientă pentru o dezvoltare economică durabilă. Moldova a fost numită şi intersecţia căilor comerciale, şi fereastra spre Europa, sau pod spre CSI. Vreau să spun că toate definiţiile au drept la viaţă. Poziţia geografică a Moldovei este un plus incontestabil. Asta înseamnă că Moldova poate fi o intersecţie a diferitor ramuri ale economiei în această regiune. Moldova poate deveni un pod pentru intensificarea cooperării între statele CSI şi a Uniunii Europene în condiţiile unor avantaje reciproce. Acest pod trebuie să facă parte dintr-o “construcţie” şi mai complexă, în special, în domeniul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor din ţările asiatice şi din bazinul Oceanului Pacific în Europa şi statele CSI şi viceversa. Intensitatea acestor relaţii va fi doar în creştere şi Moldova îşi poate găsi în acest domeniu un loc al său. Vreau încă o dată să subliniez că poziţia Moldovei în domeniul integrării regionale nu trebuie să fie „sau sau”, dar „şi şi”.

- Domnule Cerepov, piaţa CSI a fost şi este una tradiţională pentru Republica Moldova. Intensificarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, ar putea afecta relaţia cu această regiune? Care ar trebui să fie poziţia Republicii Moldova pentru a nu ceda din prezenţa sa pe piaţa tradiţională?

- Victor Cerepov: Eu cred că orice ţară trebuie să reiasă, în stabilirea politicilor economice, din interesele proprii. În acelaşi timp, trebuie să găsească parteneri, interesele cărora corespund întrutotul cu cele proprii. De exemplu, în spaţiul CSI, în ultimii ani, au început o serie de procese de creare a unor uniuni de afaceri. De exemplu: Rusia – Belarus – Kazahstan. Cooperarea acestor ţări în domeniul vamal permite oricăror state să adere la această structură economică. Există uniunea euroasiatică, o organizaţie care uneşte Rusia şi Europa în cooperarea cu pieţele în creştere, cum ar fi piaţa Chinei, Japoniei şi Asiei de sud-vest. Din această cauză integrarea Moldovei în UE şi CSI este un proces logic. Afacerile nu au hotare. Pentru afaceri cel mai important sunt condiţiile de dezvoltare create, decât poziţionarea geografică. În aceste condiţii nu trebuie să alegem între UE şi CSI, trebuie să mergem şi într-o direcţie şi în alta. De exemplu, pe latura Rusiei şi, în special, a statelor CSI există relaţii istorice, dar şi o nişă largă de colaborare. Şi această nişă este foarte largă. De exemplu, suntem interesaţi de materia primă furnizată de Republica Moldova. Am elaborat condiţii care trebuie să fie îndeplinite de ambele părţi. Mai mult decât atât, noi am început să monitorizăm îndeaproape activitatea companiilor ruse care utilizează materie primă moldovenească. Trebuie să fim atenţi ca, primind materie primă calitativă, unele companii ruse să nu producă produse necalitative.

Selecţie – Anna Ţurcanu