Experţii independenţi constată succese, dar şi stagnări în implementarea Planului de Acţiuni R. Moldova-UE
https://www.ipn.md/ro/expertii-independenti-constata-succese-dar-si-stagnari-in-implementarea-planului-7967_957811.html
Planul de Acţiuni UE-R. Moldova a realizat un progres moderat într-un şir de domenii, dar există şi unele stagnări. Aceasta este concluzia experţilor de la ADEPT şi Expert-Grup făcută publică la lansarea oficială a proiectului „Planul de Acţiuni UE-RM: document accesibil publicului”.
În cadrul unei conferinţă de presă a fost prezentat un raport privind rezultatele monitorizării implementării Planului pe parcursului anului 2005, în care au fost analizate 10 domenii identificate în plan ca prioritate.
Potrivit lui Igor Boţan (foto), director ADEPT, în domeniul instituţiilor democratice, realizările esenţiale sunt în fond o consecinţă a „parteneriatului politic” obţinut de către formaţiunile reprezentate în parlament. El a menţionat că în acest sens au fost înregistrate mai multe progrese, dar mai sunt şi unele probleme. Inclusiv, Boţan s-a referit la situaţia mass-media, unde „starea de lucruri lasă unele semne de întrebare.” În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, sursa citată a menţionat că în anul 2005 au fost înregistrate evoluţii pe plan extern, dar nu a fost înregistrat vre-un progres legat de soluţionarea propriu zisă a conflictului, aceasta datorită sprijinului Federaţiei Ruse acordat autorităţilor transnistrene. De asemenea, Boţan s-a referit la sistemul de justiţie, în domeniul căruia deşi au fost întreprinse unele acţiuni, efectele pozitive ale modificărilor nu s-au manifestat încă.
Experţii, care au elaborat raportul s-au referit, de asemenea, la acţiunile în domeniile: dezvoltarea economică şi socială a R. Moldova, comerţul extern, reforma regulatorie, controlul frontierei, combaterea crimei organizate şi managementul migraţiei. Ei au constatat că la aceste capitole au fost înregistrate succese, dar că există şi multe dificultăţi.
Potrivit autorilor raportului, constatarea progresului limitat sau a lipsei acestuia se pune pe seama termenului restrâns de implementare, capacităţilor administrative insuficiente, inerţiei de adaptare la noile condiţii, lipsei resurselor economice şi financiare pe potrivă. Pentru o implementare ordonată şi progresivă a Planului se impune aprobarea unui Program de măsuri concrete din partea autorităţilor şi a opiniei publice.
Valeriu Prohniţchi, director executiv al Expert-Grup a declarat că Planul de Acţiuni este pronunţat asimetric în ceea ce priveşte obligaţiile pe care şi le-a asumat R. Moldova şi cele asumate de UE. UE dispune de resurse economice şi politice mai mari care ar putea fi alocate Moldovei pentru buna implementare a Planului.
În cadrul proiectului menţionat, experţii vor elabora trimestrial câte un raport „Euromonitor”. Următorul număr va apărea în luna aprilie.
Planul de Acţiuni UE-RM a fost semnat la 22 februarie 2005 şi este pentru o perioadă de 3 ani.