Experţii IDIS susţin prognozele Ministerului Economiei privind creşterea producţiei industriale
https://www.ipn.md/ro/expertii-idis-sustin-prognozele-ministerului-economiei-privind-cresterea-product-7966_981872.html
Experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS)„Viitorul” susţin prognozeze Ministerului Economiei privind creşterea producţiei industriale în 2010 – cu 3,6 - 4,5% faţă de anul 2009, transmite Info-Prim Neo.
În primele două luni ale anului curent, creşterea în industrie a fost de 4,1% şi se datorează majorării volumului de producţie în sectorul energetic (cu 11% mai mult decât în 2009). În industria de prelucrare tendinţele de evoluţie pozitivă au fost însă foarte lente, se menţionează în publicaţia IDIS „Monitorul Economic: analize şi prognoze trimestriale” (trimestrul 1).
O rată de creştere mai mare a industriei, în opinia experţilor independenţi, va fi înregistrată în a doua jumătate a anului curent, aceasta fiind determinată de revenirea pe linie de creştere a industriei extractive, dar şi în condiţiile unei restabiliri a sectorului de construcţii. De asemenea, foarte important, susţin ei, este menţinerea tendinţei pozitive de creştere a sectorului energetic în cazul implementării proiectelor de eficienţă energetică şi de optimizare a cadrului legal în domeniu.
În agricultură producţia globală, potrivit prognozelor IDIS „Viitorul”, va creşte în 2010 cu circa 7%. Potrivit analistului Viorel Chivriga, după un an agricol destul de dificil, anul 2010 preia în mare măsură riscurile care au determinat reducerea producţiei agricole în 2009. „În mare parte, este vorba de prevalarea populismului în aplicarea politicilor agricole. De exemplu, ridicarea interdicţiilor voluntare la exportul strugurilor de soiuri tehnice nu a avut niciun efect benefic asupra comerţului extern şi intern cu acest tip de produse şi nu a influenţat nici într-un mod preţurile de achiziţie la materia primă pe piaţa internă. Drept urmare, preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri tehnice au coborât până la cel mai mic nivel înregistrat în ultimul deceniu”, a menţionat expertul.
Viorel Chivriga s-a referit şi la finanţarea rigidă a sectorului agrar, fiind deja înregistrate eşecuri clare în revizuirea sistemului de subvenţionare şi în distribuirea ajutoarelor de stat. Asta în condiţiile în care o persoană din şapte ce activa în agricultură a abandonat această activitate, iar terenurile cu destinaţie agricolă continuă să degradeze.