Lipsa incidentelor în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 9 mai arată că Republica Moldova a obţinut unele succese la capitolul conciliere. Concluzia a fost formulată în cadrul emisiunii „Fabrika” de vineri seara a postului de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Victor Juc , doctor habilitat în politologie, susţine că ziua de 9 mai a trecut în limitele normalităţii, lucru foarte greu de obţinut într-o societate profund divizată pe criterii geopolitice. „Unii au sărbătorit ziua Europei, alţii ziua Victoriei, iar alţii în general nu au sărbătorit nimic. Partidele au sărbătorit fiecare în felul său, iar veteranii din tabere diferite au comunicat între ei”, a conchis Juc.
Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Ion Creangă", Sergiu Mustaţă, este de părere că această zi în care ar trebui să-i comemorăm pe cei căzuţi în război, este foarte politizată, iar unii o folosesc pentru a-şi promova interesele..”Atitudinile cetăţenilor în această zi sunt diferite. În Chişinău există memorii concurente, de la ele s-a trecut la războiul memoriilor. Trebuie să fie o zi a memoriei pentru a ne aduce aminte de cei căzuţi”, a declarat Sergiu Musteaţă.
Ex-consilierul prezidenţial, Victor Grebenşcicov, se declară optimist, dar susţine că pentru a se ajunge la conciliere veritabilă, urmează să se implice interesat mai multă lume. „E bine că veteranii care au luptat pe fronturi diferite comunică între ei. Această comunicare ar trebui să devină un exemplu pentru autorităţi, partidele de la guvernare şi din opoziţie şi pentru fiecare cetăţean", a conchis Grebenşcicov.