logo

Experţii despre rolul Transnistriei în proiectul „Novorossia”


https://www.ipn.md/ro/expertii-despre-rolul-transnistriei-in-proiectul-novorossia-7978_1014462.html

Transnistria este inclusă în proiectul „Novorossia”, iar reacţiile dure ale Kremilinului la solicitarea Chişinăului de a retrage militarii ruşi din regiune confirmă acest lucru. Opinii în acest sens au fost lansate de către doi experţi cunoscuţi de la Chişinău în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Analistul politic, Oazu Nantoi, a declarat în cadrul emisiunii că există riscuri că Rusia ar pregăti noi scenarii în cadrul proiectului „Novorossia”, care iniţial a eşuat după alegerea lui Petro Poroşenko preşedinte al Ucrainei. „Este bine cunoscut faptul că după anexarea Crimeii, Vladimir Putin urmărea extinderea proiectului „Novorossia” pe întreg litoralul ucrainean al Mării Negre, incluzând, după Doneţk şi Lugansk, regiunile Herson, Nikolaev şi Odessa. Iar la regiunea Odessa urma să fie anexată şi Transnistria. Planurile lui Putin au eşuat, după ce armata ucraineană a intervenit cu succes în regiunile de Sud-Est ale Ucrainei. Acum există riscul ca Kremlinul să salveze „Novorossia” şi regimul de la Tiraspol folosind teritoriul Republicii Moldova, necontrolat de către Chişinău. Prin aceasta se poate explica şi zvonul lansat de Tiraspol că militarii ucraineni, deghizaţi în uniforme ale militarilor transnistreni, ar pregăti acţiuni provocatoare. Ucraina nu are nici un motiv pentru a declanşa un război cu Transnistria”, a conchis Nantoi.

Şi analistul politic Roman Mihăeş este de părerea că Moscova doreşte să folosească Transnistria în proiectul „Novorossia” şi vede deblocarea regiunii prin alipirea acesteia la regiunea Odessa, care este un punct strategic pentru ruşi. „Contextul ne demonstrează că situaţia se încinge şi există temeri serioase că Rusia ne pregăteşte ceva. Rusiei nu-i convine schimbarea formatului şi retragerea militarilor din Transnistria. Chişinăul trebuie să intervină , prin intermediul mediatorilor, care ar trebui să fie din UE sau SUA”, a declarat Mihăeş.

Ministrul-adjunct de Externe, Valeriu Chiveri, a declarat într-o intervenţie telefonică în cadrul aceleaşi emisiuni că toate tezele invocate de Moscova potrivit cărora Chişinăul şi Kievul ar bloca economia Transnistriei sunt artificiale. „În primele 6 luni ale anului, exporturile regiunii transnistrene au sporit cu 70 la sută. Iar agenţii economici de acolo exportă cu succes în Uniunea Europeană”, a precizat oficialul.