logo

Experţii despre componenţa noului legislativ


https://www.ipn.md/ro/expertii-despre-componenta-noului-legislativ-7978_1017147.html

Componenţa Parlamentului proaspăt ales oferă speranţe, în pofida faptului că în lista deputaţilor au nimerit şi persoane compromise. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Analistul de la „Politicon”, Ion Tăbârţă, este de părerea că deşi în lista deputaţilor au nimerit şi persoane întâmplătoare, sunt şi din cei care au o experienţă bogată în privinţa guvernării. „Actualul sistem electoral de la noi nu este cel mai democratic, rămâne la discreţia liderilor de partid cine să fie inclus în lista electorală. Cred că cei mai buni deputaţi sunt din partea PLDM. În tabăra socialiştilor doar primii zece sunt cunoscuţi, despre ceilalţi 15 aproape că nu se cunoaşte. Tot în această listă sunt 5 deputaţi care au cetăţenie română, fapt ce demonstrează că politicienii una spun, dar alta fac”, a punctat expertul.

Veaceslav Berbeca, expert IDIS „Viitorul”, a salutat faptul că în noul parlament sunt mai multe persoane tinere. Ne dorim ca să fie persoane noi care să aducă un suflu nou. Este salutabil că sunt mulţi tineri, care sper că vor fi activi. Pe de altă parte, cred că aceştia trebuie să înveţe, să însuşească procedura legislativă”, şi-a spus Berbeca.

Activistul civic Oleg Brega, care a candidat independent la parlamentare, s-a arătat satisfăcut de faptul că niciun partid n-a luat majoritatea parlamentară. „În Parlament au acces cinci partide cu doctrine diferite şi niciunul din ele nu are majoritate parlamentară. Este foarte bine, deoarece aceasta înseamnă o premiză către diversitate şi competiţie, pluralism şi democraţie, fapt ce ne inspiră speranţe că noua guvernare va avea un rezultat mai bun. Este periculos pentru democraţie atunci când guvernarea este reprezentată de un singur partid”, a conchis activistul.