logo

Experţii critică iniţiativa comuniştilor de a-l demite pe şeful statului


https://www.ipn.md/ro/expertii-critica-initiativa-comunistilor-de-a-l-demite-pe-seful-7978_1013564.html

Iniţiativa comuniştilor de a-l demite pe preşedintele Nicolae Titofti este apreciată negativ de către experţi, care o consideră ca una fără substrat logic şi juridic. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de marţi seara de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Nicolae Osmochescu, doctor în drept constituţional, a declarat că problemele şi argumentele invocate de comunişti sunt false şi lipsite de sens. Potrivit lui Osmochescu, nu rezistă argumentul privind organizarea referendumului referitor la semnarea Acordului de Asociere cu UE, deoarece acesta este un acord interguvernamental, iar un referendum va fi necesar doar în cazul aderării Republicii Moldova la UE. Osmochescu a mai spus că există şi o problemă tehnică în organizarea referendumului, deoarece legislaţia electorală nu permite organizarea referendumurilor cu 60 de zile înainte de începerea campaniei electorale în caz de scrutin parlamentar.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale susţine că este falsă şi acuzaţia adusă de comunişti precum că prin asocierea cu UE Republica Moldova îşi va pierde statutul de neutralitate şi va adera la blocul militar NATO. „Articolul 8 stipulează că pentru intrarea în vigoare a unui tratat internaţional conţinând dispoziţii contrare Constituţiei este necesară modificarea Legii fundamentale. Totodată, comuniştii nu pot invoca neutralitatea ţării în condiţiile când ea de facto nu există, deoarece avem dislocate trupe străine pe teritoriul nostru”, şi-a argumentat poziţia Nicolae Osmochescu.

Comentatorul politic, Olga Nicolenco, de asemenea a criticat iniţiativa opoziţiei parlamentare şi consideră că ţine de începutul campaniei electorale a Partidului comuniştilor. „Consider că prin această acţiune comunişti au demonstrat că sunt în criză de idei. Iniţiativa lor de demitere a preşedintelui se înscrie e perfect în aceleaşi strategii care le-a elaborat Tkaciuk", a conchis  Nicolenco.

Şi analistul Alexandru Cuzneţov a criticat iniţiativa comuniştilor ca pe una lipsită de temei. "Într-adevăr, ce am văzut astăzi nu este altceva decât o repetiţie a campaniei electorale. În tot ce au spus ei, au vorbit a ploaie, cum se spune în popor", a precizat Cuzneţov.